ARTİSTİK BUZ PATENİ

2023/2024 ISU Grand Prix yarışmaları başlıyor

Posted in Yarışmalar by ursuspolaris on 14/10/2023

İşte yine başlıyor! Tüm yaz boyunca beklediğiniz şey yeni sezonun başlaması. Yeni sezon da tam anlamıyla ISU Grand Priz serisiyle başlıyor ve yılın sonuna kadar sezona damgasını vuruyor.

2023/2023 ISU Artistik Patinaj Grand Prix yarışmaları gelecek hafta başlıyor. Aralarında son dört Dünya Şampiyonu Shoma Uno (Japonya), Kaori Sakamoto (Japonya), Riku Miura/Ryuichi Kihara (Japonya) ve Madison Chock/Evan Bates’in (ABD) de bulunduğu önde gelen uluslararası patencileri ile Olimpiyat ve Dünya madalyalılar, Avrupa Şampiyonları ve madalyalıları, 7-10 Aralık günleri arasında Pekin’de (Çin) düzenlenecek ISU Grand Prix finalinde yarışabilmek için çaba gösterecek.

.

Emily Chan & Spencer Akira Howe

.

Yarışmalara bakış

ISU Grand Prix Serisi altı yarışmadan oluşuyor: Skate America, Skate Canada International, Grand Prix de France, Cup of China, Grand Prix Espoo (Finlandiya) ve NHK Trophy (Japonya).

Cup of China, Covid-19 salgını nedeniyle 2021 ve 2022’de iptal edildikten sonra geri seriye geri döndü.

Skate America, Allen, Teksas (ABD) / 20-22 Ekim 2023

ISU Grand Prix geleneksel olarak bu yıl 20-22 Ekim tarihleri arasında Allen, Texas’ta (ABD) düzenlenecek olan Skate America ile başlıyor. Grand Prix sezonuna Dünya Buz Dansı Şampiyonları Madison Chock/Evan Bates (ABD) ve 2023 ISU Dünya bronz madalya sahibi Ilia Malinin’in (ABD) ile 2019 ISU Grand Prix Finalisti Kevin Aymoz (Fransa) da katılacak.

.

Ilia Malinin

.

Dünya Çiftler Şampiyonu Riku Miura/Ryuichi Kihara (Japonya) çifti, Ryuichi Kihara’nın lumbar spondilozu nedeniyle etkinlikten çekildi. İki kez Dünya Şampiyonası madalyası kazanan Loena Hendrickx (Belçika), Kadınlar etkinliğinde ISU Grand Prix Finali gümüş madalyalı Isabeau Levito (ABD) ile karşılaşacak. Dünya Gençler Buz Dansı Şampiyonları Katerina Mrazkova/Daniel Mrazek (Çekya) ISU Grand Prix Serisinde ilk kez yarışacak.

.

Kaori Sakamoto

.

Skate Canada International, Vancouver (Kanada) / 27-29 Ekim 2023

Sırada 27-29 Ekim tarihleri arasında Vancouver’de (Kanada) düzenlenecek Skate Canada International var. Etkinlikte iki kez ISU Dünya Şampiyonu olan Kaori Sakamoto (Japonya), 2023 Dünya gümüş madalya sahibi Junhwan Cha (Güney Kore) ve 2023 Dört Kıta Şampiyonu Kao Miura (Japonya) yer alıyor.

.

Katerina Mrazkova & Daniel Mrazek

.

Buz Dansı etkinliğinde, 2023 Dünya bronz madalya sahipleri Piper Gilles/Paul Poirier (Kanada) sezona başlayacak ve son Avrupa gümüş madalya sahipleri Lilah Fear/Lewis Gibson (İngiltere) ile karşılaşacak. 2023 Dört Kıta bronz madalya sahipleri Deanna Stellato-Dudek/Maxime Deschamps (Kanada) Çiftler yarışmasında başı çekiyor.

Grand Prix de France, Angers (Fransa) / 3-5 Kasım 2023

Amerika kıtasındaki iki yarışmadan sonra üçüncü yarışma için Avrupa’ya geçiyoruz. 3-5 Kasım tarihleri arasında Angers’de (Fransa) düzenlenecek üçüncü etkinlik Grand Prix de France olacak. Malinin burada finaldeki yerini garantilemeye çalışacak ve Avrupa Şampiyonu Adam Siao Him Fa (Fransa) ve 2022 Olimpiyat gümüş madalyalı Yuma Kagiyama (Japonya) ile karşı karşıya gelecek.

.

Kimmy Repond

.

Kadınlar yarışmasında 2023 Dört Kıta Şampiyonu Haein Lee (Güney Kore), Levito ve Avrupa Şampiyonu Anastasiia Gubanova (Gürcistan) yer alıyor. Buz Dansı etkinliğine 2023 Avrupa Şampiyonları Charlene Guignard/Marco Fabbri (İtalya) ve 2023 Dört Kıta gümüş madalya sahipleri Laurence Fournier Beaudry/Nikolaj Soerensen (Kanada) liderlik ediyor. 2023 Avrupa Şampiyonları Sara Conti/Niccolo Macii (İtalya) Çiftler kategorisinin başını çekiyor.

Grand Prix Cup of China, Chongqing (Çin) / 10-12 Kasım 2023

10-12 Kasım tarihleri arasında Chongqing’de (Çin) düzenlenecek olan Cup of China, 2023 Dünya Şampiyonu Shoma Uno’nun (Japonya) Siao Him Fa ile karşılaşacağı ilk 2023/24 Serisi etkinliği olacak. Cup of China ayrıca Hendrickx, ISU Grand Prix Final Şampiyonu Mai Mihara (Japonya) ve 2023 Dört Kıta gümüş madalyalı Yelim Kim’i (Güney Kore) ağırlayacak.

.

Madison Chock & Evan Bates

.

Gilles/Poirier Buz Dansı etkinliğinde en iyi yarışmacılar olurken, Stellato-Dudek/Deschamps’a Çiftlerde 2022 Dört Kıta gümüş madalyalı Emily Chan/Spencer Akira Howe (ABD) meydan okuyacak.

Grand Prix Espoo (Finlandiya) / 17-19 Kasım 2023

ISU Grand Prix serisi daha sonra 17-19 Kasım tarihleri arasında Grand Prix Espoo (Finlandiya) için Asya’dan Avrupa’ya dönüyor. Finlandiya’da Sakamoto, 2023 Avrupa bronz madalya sahibi Kimmy Repond (SUI), Cha, Aymoz, Miura, 2023 Avrupa gümüş madalya sahibi Matteo Rizzo (İtalya), Conti/Macii ve Chock/Bates yarışacak.

.

Piper Gilles & Paul Poirier

.

NHK Trophy, Osaka (Japonya) / 24-26 Kasım 2023

Final için son yerler 24-26 Kasım tarihleri arasında Osaka’da (Japonya) düzenlenecek NHK Trophy’de belirlenecek. Dünya Şampiyonları Uno ve Miura/Kihara’nın başını çektiği kadroya Kagiyama, Lee, Mihara ve Gubanova da katılıyor. Buz Dansı etkinliğinde Avrupa’nın en iyi ikilisi Guignard/Fabbri ve Fear/Gibson da yer alıyor.

25 ülkeden 135’ten fazla patenci/çift/dansçı yarışmalara davet edildi. Her etkinlik için maksimum katılım sayısı 12 kadın, 12 erkek, sekiz çift ve 10 Buz Dansı takımıdır.

.

Sara Conti & Niccolo Macii

.

Seçilme kriterleri

Patenciler, 2023 Dünya Artistik Patinaj Şampiyonası sonuçlarına göre sıralanır ve altı ISU Grand Prix etkinliğine davet edilir.

Dört kategorinin her birinde 1 ila 6 arasında dereceye giren patenciler/çiftler/dansçılar seri başı olur ve iki etkinliğe atanır.

 Dünya Artistik Patinaj Şampiyonasında 7-12 arasında dereceye giren patenciler/çiftler/dansçılar iki ISU Grand Prix etkinliği için seçilir. Ayrıca 2022/23 sezonundan en iyi skorunu elde etmiş 24 patenci ile ISU Dünya Sıralamasında ilk 24’te yer alan patenciler de yarışmalara davet edilebilir. Varsa, Dünya Gençler Şampiyonasından madalya kazananlar da seçilebilir.

.

Shoma Uno

.

Bir patencinin/çiftin/dansçının bir ISU Grand Prix etkinliğinde yarışmaya hak kazanabilmesi için, 2022/23 veya mevcut 2023/24 sezonunda bir ISU etkinliğinde (Grand Prix, Junior Grand Prix, Şampiyonalar) veya bir Challenger Serisi etkinliğinde minimum toplam puan elde etmiş olması gerekir.

İstisnalar ev sahibi ülke patencileri, daha önce dereceye girmiş patenciler veya yeni partnerlerle geri dönen ayrı dereceli çiftler için geçerlidir.

.

Yuma Kagiyama

.

Para ödülü

Yarışmacılar Grand Prix Finaline katılabilmek için Grand Prix etkinliklerinde puan toplarlar. Grand Prix’nin bireysel etkinlik başına toplam para ödülü 180.000 ABD dolarıdır ve para ödülü etkinliklerde kazananlara ve dereceye giren patencilere/çiftlere/dansçılara aşağıdaki şekilde verilir:

Birincilik: 18.000 dolar

İkincilik: 13.000 dolar

Üçüncülük: 9.000 dolar

Dördüncülük: 3.000 dolar

Beşincilik: 2.000 dolar

.

Riku Miura & Ryuichi Kihara

.

Puanlar aşağıdaki şekilde verilir:

1. sıra: 15 puan               

2. sıra: 13 puan              

3. sıra: 11 puan

4. sıra: 9 puan                 

5. sıra: 7 puan                 

6. sırada: 5 puan

7. sırada: 4 puan                 

8. sırada: 3 puan

.

.

.

.

.

Yorum bırakın