ARTİSTİK BUZ PATENİ

2023 Dünya Şampiyonası

Posted in Yarışmalar by ursuspolaris on 22/03/2023

Sonuçlar için tıklayınız – Videolar / Erkekler: kısaserbest / Kadınlar: kısaserbest / Çiftler: kısaserbest – Buz Dansı: ritmserbest

2023 Dünya Şampiyonası Japonya’nın Saitama kentinde 22 Mart – 25 Mart 2023 günleri arasın yapıldı. Şampiyonada 39 ülkeden 34 erkek, 35 kadın, 23 Çift ve 33 Buz Dansı takımı olmak üzere 181 patenci/çift/dansçı yarıştı. Japonya, üç altın madalya kaznarak en başarılı ülke oldu.

Japonya, Erkekler, Kadınlar ve Çiftlerde olmak üzere Artistik Buz Pateni tarihinde Dünya Şampiyonasında ilk kez üç altın madalya elde kazandı.

Erkeklerde, Japon Shoma Uno birinci (301,14), Güney Koreli Junhwan Cha ikinci (296,03), Amerikalı Ilia Malinin üçüncü (288,44) oldu. Burak Demirboğa, 65,73 puanla 28’inci oldu ve ilk 24 patenci arasına giremediği serbest programı kayma hakkını yitirdi. Burak 2022’de 28, 2019’da 30 ve 2018’de 28’inci sırayı almıştı.

Kadınlarda, Kaori Sakamoto birinci (224,61), Güney Koreli Haein Lee ikinci (220,94), Belçikalı Loena Hendrickx üçüncü (210,42) sırayı aldı.

Çiftlerde, Japon Riku Miura/Ryuichi Kihara birinciliği (222,16), Amerikalı Alexa Knierim/Brandon Frazier ikinciliği (217,48), İtalyan Sara Conti/Niccolo Macii üçüncülüğü (208,08) elde etti.

Buz Dansında, Amerikalı Madison Chock/Evan Bates altın (226,01), İtalyan Charlene Guignard/Marco Fabbri gümüş (219,85), Kanadalı Piper Gilles/Paul Poirier bronz (217,88) madalya kazandı.

.

.

ERKEKLER

Japon Shoma Uno, ikinci kez arka arkaya Dünya şampiyonu olurken, Güney Koreli Junhwan Cha, gümüş madalya elde ederek adını tarihe yazdırdı. Cha, Dünya Şampiyonasında madalya kazanan ilk Güney Koreli erkek patenci olarak kayıtlara geçerken, Amerikalı Ilia Malinin bronz madalya sahibi oldu.

Kısa ve serbest programda birinci olan Japon Shoma Uno altın madalya kazandı.

Uno, ayak bileğini incittiği için sabah antrenmanında ürkek görünür ve atlayışlarında bocalarken, piste çıktığında bilinen Uno geri döndü.

2022 ISU Grand Prix Finali şampiyonu patenci, “Air on the G String” ve “Sanctus Petrus Et Sancta Maria Magdalena” üzerine hazırlanan serbest programına sağlam bir dörtlü toeloop ile başladı.

Uno, dörtlü flip, iki üçlü Axel yaptı ve dönüş ve adım dizilerinin zorluk seviyesi dört olarak değerlendirildi. İki dörtlü toeloop atlayışını çok hafif eksik tur döndü dönen Japon patenci, dörtlü salchow’yu eksik tur yaptı ve aylayıştan denge kaybıyla çıktı.

.

Shoma Uno

.

Uno, kendisinden önce piste çıkan ve bir Dünya Şampiyonasında dörtlü axel yapan ilk patenci olan Amerikalı Ilia Malinin’in meydan okumasına rağmen, tribünleri hıncahınç dolduran Japon seyircilerin huzurunda genç rakibini geride bırakmayı başardı.

Shoma Uno, arka arkaya iki defa Dünya şampiyonu olan ilk Japon erkek patenci olarak tarihe geçti. Japon patenciler, son 10 yılda, (Covid-19 nedeniyle Dünya Şampiyonasının yapılmadığı 2020 hariç), toplam 27 madalyadan 13’ünü kazandı.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 87,63 üzerinden 103,13 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 93,38 puan alan Uno, toplam 196,51 bölüm puanıyla serbest programda birinci oldu. Kısa (43,60 üzerinden 57,70 + 46,93 = 106,63 puan) ve serbest program sonunda toplam 301,14 puan alan Uno, genel sıralamada birinci oldu ve altın madalya kazandı.

İki kez Olimpiyat madalyası kazanan sporcu 25 yaşındaki Uno, yarışmadan sonra şöyle konuştu:

“Dürüst olmak gerekirse hem kısa programda hem de serbest patende beklediğimden daha iyi olduğum için mutluyum. Bugünkü performansım mükemmel olmaktan uzaktı ama bugün yapabileceğim her şeyi ortaya koydum. Bugün pek çok sarsıntılı atlayış vardı ama son iki haftadır iyi durumda olmamama rağmen iyi bir sonuç elde edebildiğim için mutluyum. Etrafımdaki herkesi çok endişelendirdiğimi biliyorum ama bugünkü performansımla onlara minnettarlığımı gösterebildim. Japonya’da ne zaman uluslararası bir yarışma olsa pek başarılı olamıyorum ama ilk kez iyi bir sonuç alabildim, bu yüzden çok mutlu oldum. Bu yarışmaya gelirken, bundan sonraki yol da dahil olmak üzere pek çok şeyi düşündüm. Ne tür bir artistik patinaj yapacağımı bilmiyorum ama bunun gelecek için bir yol açacağını biliyorum!”

Kısa programda üçüncü, serbest programda ikinci olan Güney Koreli Junhwan Cha, genel sıralamada ikinciliğe yükseldi ve gümüş madalya kazandı.

.

Junhwan Cha

.

Cha, James Bond temalı serbest programında dörtlü Salchow, iki dörtlü toeloop, iki üçlü Axel ve üçlü Lutz-üçlü toeloop bağlantılı atlayışı ile üç üçlü atlayış daha yaptı. Cha’nın dönüş ve adım dizilerinin zorluk seviyesi dört olarak belirlendi. 2022 Dört Kıta şampiyonu patenci, 196,39 ile en iyi serbest program puanını elde etti.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 85,40 üzerinden 105,65 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 90,74 puan alan Cha, toplam 196,39 bölüm puanıyla serbest programda ikinci oldu. Kısa (42,90 üzerinden 55,04 + 44,60 = 99,64 puan) ve serbest program sonunda toplam 296,03 puan elde eden Cha, genel sıralamada ikinciliğe çıktı ve gümüş madalya kazandı.

Cha, “Harikaydı, gerçekten keyif aldım ve gerçekten iyi kaymaya odaklandım. Sadece bugün çalıştığım şeyi yapmak istedim ve sanırım bu ortaya çıktı, bu yüzden çok mutluyum. Koreli bir patenci olarak (Dünya Şampiyonasında) madalya alan ilk erkek patenci olmak benim için bir onurdur” dedi.

Kısa programda ikinci, serbest programda üçüncü olan Amerikalı Ilia Malinin, genel sıralamada üçüncülüğe indi ve bronz madalya kazandı.

“Euphoria” üzerine hazırlanan serbest programını sunan Malinin, açılış atlayışı olarak dörtlü Axel attı ve yarışmada dörtlü Axel atlayışını başarılı biçimde yapan ilk patenci olarak tarihe geçti.

2022 Dünya Gençler şampiyonu patenci, temiz bir dörtlü salchow attı ve ardından dörtlü toeloop-üçlü toeloop ve üçlü Lutz-üçlü Axel atlayış dizisi icra etti. Ancak Malinin, üç dörtlü atlayış daha yapmak istedi, ancak bunların hepsini eksik tur dönerek puan kaybetti.

.

Ilia Malinin

.

18 yaşındaki Malinin, 1965’te Dünya Şampiyonasında 16 yaşındayken gümüş madalya kazanan Amerikalı patenci Scott Allen’dan bu yana Dünya Şampiyonasında madalya kazanan en genç Amerikalı erkek patenci unvanını kazandı.

Ilia Malinin’in bronz madalyası, ABD’nin Dünya Şampiyonalarında Erkeklerde arka arkaya kazandığı beşinci madalya oldu.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 106,66 üzerinden 107,08 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 80,98 puan alan Malinin, toplam 188,06 bölüm puanıyla serbest programda üçüncü oldu. Kısa (47,60 üzerinden 59,49 + 40,89 = 100,38 puan) ve serbest program sonunda toplam 288,44 puan alan Malinin, genel sıralamada üçüncülüğe düştü ve gümüş madalya kazandı.

Malinin, “Ortaya koyabildiğim performans için çok minnettarım. Son birkaç hafta çok çaba sarf ettim ve çalıştım. Bunu başarabildiğim için mutluyum. Tüm bu sezon boyunca kaydettiğim ilerleme beni şaşırttı. Bunu beklemiyordum ama sanırım son birkaç hafta boyunca çok çalıştığım için kendimle gurur duyabilirim ve bunu başardığım için çok memnunum” dedi.

Fransız Kevin Aymoz dördüncü (282,97), Amerikalı Jason Brown beşinci (280,04) ve Japon Kazuki Tomono altıncı (273,41) oldu.

ERKERLER SIRALAMASI

.

.

KADINLAR

Japon Kaori Sakamoto Dünya şampiyonluğuna ulaşırken, arka arkaya iki kez Dünya şampiyonu olan ilk Japon patenci olarak tarihe geçti. Güney Koreli Haein Lee, ilk kez şeref kürsüsüne çıktı. Belçikalı Loena Hendrickx de geçen yılki gümüş madalyadan sonra bu yıl da bronz madalya elde etti.

Kısa programda birinci, serbest programda ikinci olan Japon Kaori Sakamoto, genel sıralamada birinciliği korudu ve geçen yıldan sonra bu yıl da altın madalya kazandı.

Kısa programın lideri Sakamoto, “Elastic Heart” üzerine hazırlanan serbest programını kaymak için son sırada piste çıktı. İkili Axel ile başlayan 22 yaşındaki patenci, ardından üç üçlü atlayış yaptı. Sakamoto, üçlü Rittberger-üçlü toeloop bağlantılı atlayışında ilk atlayışı birli geçti, ancak ikinci atlıyışı üçlü olarak yapmayı başardı.

Sakamoto, daha sonra ikili Axel-üçlü toeloop-ikili toeloop, üçlü Rittberger yaptı ve iki dönüşünün ve adım dizisinin zorluk seviyesi dört olarak belirlendi.

Japon patenci, programını tamamlayıp pistten çıkarken, programında hata nedeniyle duyduğu hayal kırıklığıyla göz yaşlarına boğuldu, ancak sonuç açıklandığında bunlar sevinç göz yaşlarına dönüştü.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 56,74 üzerinden 71,46 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 73,91 puan alan Sakamoto, toplam 145,37 bölüm puanıyla serbest programda ikinci oldu. Kısa (32,95 üzerinden 43,81 + 36,43 = 79,24 puan) ve serbest program sonunda toplam 224,61 puan alan Sakamoto, genel sıralamada birinciliği muhafaza etti ve altın madalya kazandı.

.

Kaori Sakamoto

.

Sakamoto, yarışmadan sonra şöyle konuştu:

“Hayal kırıklığına uğradım çünkü dört yıl önce, yine Saitama’daki 2019 Dünya Şampiyonasında yaptığım hatanın aynısını yaptım. Ancak bu hatayı telafi edebildim ve geçen seferkinden daha iyi olduğumu düşünüyorum. Geçen sezon Olimpiyatlarda bronz, Dünya Şampiyonasında da altın kazandım. Üzerimde büyük bir baskı vardı, bu sezon benim için en büyük zorluk buydu. İlk başlarda bununla pek iyi başa çıkamadım ve sezon başında pek çok hayal kırıklığı yaşadım ama Japonya Şampiyonasında bunun üstesinden gelmeyi başardım. Çok mutlu olmak, arka arkaya Dünya şampiyonluğuna ulaşmak istiyordum ama biraz pişmanlık ve hayal kırıklığı hissediyorum. Üçlü Rittberger’i birli geçince üçlü toeloop’u yapmam gerektiği ve bundan sonra hata kaldıramayacağımı düşündüm. Anında kendi kendime bu hatayı unutmayı telkin ettim ve dikkatimi yeniden topladım!

Kısa programda ikinci serbest programda birinci olan Güney Koreli Haein Lee, genel sıralamada ikincilikte kaldı ve gümüş madalya kazandı.

“Phantom of the Opera”  üzerine hazırlanan serbest programını sergileyen Lee, kısa programdakine benzer şekilde iyi bir performans gösterdi. Güney Koreli patenci, altı üçlü atlayış yaptı ve dönüşlerinin ve adım dizilerinin zorluk seviyesi dört olarak değerlendirildi. Lee, tek hatasını eksik tur döndüğü üçlü toeloop’ta yaptı.

2023 Dört Kıta Şampiyonu patenci, 147.32 ile kişisel planda en iyi serbest program puanını aldı. Lee, 2013 yılında Yuna Kim’in altın madalya kazanmasından bu yana Dünya Şampiyonasında Güney Kore’ye madalya kazandıran ilk patenci oldu.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 63,15 üzerinden 73,53 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 71,79 puan alan Lee, toplam 147,32 bölüm puanıyla serbest programda birinci oldu. Kısa (31,73 üzerinden 39,51 + 234,11 = 73,62 puan) ve serbest program sonunda toplam 220,94 puan elde eden Lee, genel sıralamada ikinci sırada kaldı ve gümüş madalya kazandı.

.

Haein Lee

.

17 yaşındaki Lee, basına şu açıklamayı yaptı:

“Bu Dünya Şampiyonasına gelirken madalya almayı gerçekten beklemiyordum ve kısa programdan sonra küçük bir madalya aldığım için gerçekten mutluydum. Bugün temiz bir program sunabildim, bu benim için büyük bir mutluluktu. Yuna Kim’den 10 yıl sonra ilk Dünya Şampiyonasında ilk madalyayı elde etmek benim için çok büyük bir onur oldu. Bunu, daha çok çalışmak için bir işaret olarak kabul edeceğim. Sezonun ilk bölümünde pek çok sorun yaşadım ama zorlukların üstesinden gelmeyi, kendimi toparlamayı öğrendim. Yaşadığım zorlukların üstesinden gelme cesareti benim için bu sezonun en büyük kazanımı oldu.”

Kısa programda beşinci, serbest programda dördüncü olan Belçikalı Loena Hendrickx, genel sıralamada üçüncü sıraya yükseldi ve bronz madalya kazandı.

Hendrickx, beşinci olduğu kısa programdakinden daha iyi kaymaya kararlı ve azimli görünüyordu. “Poeta” ve “Fallen Angel” üzerine hazırlanan serbest programını sunan 2022 Dünya ikincisi patenci, aralarından üçlü Lutz-üçlü toeloop’un da bulunduğu beş hatasız üçlü atlayış yaptı, ancak solo üçlü Lutz’u es geçti.

.

Loena Hendrickx

.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 59,78 üzerinden 69,20 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 69,20 puan alan Hendrickx, 1 ceza puanı (düşme) kesilmesinden sonra toplam 138,48 bölüm puanıyla serbest programda dördüncü oldu. Kısa (33,01 üzerinden 37,88 + 35,06 – 1 (düşme) = 71,94 puan) ve serbest program sonunda toplam 210,43 puan alan Hendrick, genel sıralamada üçüncülüğe yükseldi ve bronz madalya kazandı.

Hendrickx, “Lutz’da düşmeme rağmen, gerçekten güçlü bir programım olduğunu düşünüyorum. Belçika ve kendim için ikinci bir Dünya madalyası kazanmak harika bir duygu. Bu sezon üzerimdeki baskı yeniydi. İlk yarıdaki yarışmaların çok iyi olmadığını biliyordum ama sıkı çalışmaya devam ettim. Yarışmaktan daha fazla keyif almak ve kendime inanmak, gelecek sezona taşımak istediğim şey” dedi.

2022 ISU Grand Prix Finali ikincisi ve 2022 Dünya Gençler şampiyonu Amerikalı Isabeau Levito dördüncü (207,65), 2023 ISU Grand Prix Finali şampiyonu Mai Mihara beşinci (205,70), Güney Koreli, Chaeyeon Kim altıncı (203,51) oldu.

KADINLAR SIRALAMASI

.

.

ÇİFTLER

Çiftlerde bir tarih yazıldı ve Riku Miura/Ryuichi Kihara Dünya Şampiyonasında altın madalya kazanan ilk Japon çift olarak kayıtlara geçti. Amerikalı Alexa Knierim/Brandon Frazier gümüş madalya kazanırken, 2023 Avrupa şampiyonu İtalyan Sara Conti/Niccolo Macii de Dünya Şampiyonasında ilk kez bronz madalya kazanarak tarihe geçti.

Kısa programda birinci, serbest programda ikinci olan Japon Riku Miura/Ryuichi Kihara, genel sıralamada birinciliğini korudu ve altın madalya kazandı.

Kısa programın lideri Miura/Kihara, son sırada piste çıktı. Altı puanlık bir fark olmasına rağmen Japon ikilinin, Amerikalı rakipleri sezonun iyi iyi performansını sergilediği için fazla bir hata yapma payı yoktu.

.

Riku Miura & Ryuichi Kihara

.

Miura/Kihara çifti, “Atlas Two” ve “Shared Tenderness”  üzerine hazırlanan serbest programına üçlü burgu ile başladı ve ardından üçlü toeloop-ikili toeloop-ikili Axel atlayış dizisi ile zor kaldırışlar yaptı. Miura, yan yana üçlü salchow’yu ikili geçerek, puan kaybına yol açtı. Miura, fırlatmalı üçlü Lutz’u yaptıktan sonra fırlatmalı üçlü Rittberger’de düştü.

Japon çift, puanlarının açıklanmasını beklerken iyice gerildi, ancak 141,44 ile en iyi serbest program puanını elde eden çiftin 222,16 puana ulaştığı duyurulduğunu gerilim yerini sevinç patlamasına bıraktı.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 56,60 üzerinden 70,25 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 72,19 puan alan Miura/Kihara çifti, 1 ceza puanı (düşme) kesilmesinden sonra toplam 141,44 bölüm puanıyla serbest programda ikinci oldu. Kısa (33,30 üzerinden 44,66 + 36,06 = 80,72 puan) ve serbest program somunda toplam 222,16 puan alan Miura/ Kihara ikilisi, genel sıralamada birinciliği korudu ve altın madalya kazandı.

Sezon boyunca üstünlüğünü kabul ettiren Japon takımı, böylece ISU Grand Prix Finali, ISU Dört Kıta ve şimdi de ISU Dünya Şampiyonasında altın madalya elde ederek, tüm büyük turnuvaları kazandı.

.

Alexa Knierim & Brandon Frazier

.

Miura, “Dört Kıta’dan sonra üzülmemek için gerçekten çok çalıştık ve kısa programda bunu gösterdik. Ama bugün serbest programda zayıf tarafım ortaya çıktı, Buna üzüntü duyuyorum ama mutluyum” dedi.

Kihara da “Burada, kendi ülkemde kazandığım için gerçekten çok mutluyum. Sezonun ilk yarısı bizim için biraz zor geçti, çünkü Riku sakatlandı ama bu sayede aramızdaki bağın ne kadar güçlü olduğunu fark edebildik. Birbirimize olan güvenimiz arttı, ancak bu sezon boyunca serbest programda birkaç kez zayıflığımız ortaya çıktı. Bu nedenle, gelecek sezon daha güçlü bir şekilde geri dönmeyi umuyoruz” diye konuştu.

Kısa programda ikinci, serbest programda birinci olan Amerikalı Alexa Knierim/Brandon Frazier, genel sıralamada ikincilikte kaldı ve gümüş madalya kazandı.

Knierim/Frazier çifti, “Sign of the Times”  üzerine hazırlanan serbest programında duygulu bir performans ortaya koydu. 2022 Dünya şampiyonu ikili, üçlü burgu, fırlatmalı üçlü Rittberger ve zorluk derecesi dört olarak değerlendirilen kaldırışlar yaptı. ikilinin, yan yana üçlü toeloop bağlantılı atlayışı ile üçlü Salchow atlayışı pek de iyi olmadı. ABD şampiyonları, 142,84 ile bu sen en iyi serbest program puanını elde etti.

.

Sara Conti & Niccolo Macii

.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 57,20 üzerinden 72,19 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 70,65 puan alan Knierim/Frazier ikilisi, toplam 142,84 bölüm puanıyla serbest programda birinci oldu. Kısa (33,30 üzerinden 41,06 + 34,58 – 1 (düşme) = 74,64 puan) ve serbest program somunda toplam 217,48 puan elde eden Knierim/Frazier çifti, genel sıralamada birinciliği ikincilikte kaldı ve gümüş madalya kazandı.

Knierim, “Antrenörümüz için kaydık. Kalbimiz onunla birlikteydi. Ben kendimi tatmin olmuş hissettim çünkü elimden gelen her şeyi yaptım. Benim için, en iyi fırsatı elde etmek için her şeyinizi tükettiğinizi bildiğinizde bu yeterlidir. Kendimizle guru duydum. İki Dünya Şampiyonası madalyasına sahip olacağımızı hiç hayal etmemiştik. Bu bizim için bir başarıdır. Rengi de çok güzel” dedi.

Frazier de “Duygularla dolu bir Dünya Şampiyonası oldu. İki performanstaki mücadelemizle gurur duyuyorum. Bu hafta buraya gelmek ve yapmamız gerekeni yapmak büyük cesaret gerektiriyordu. Guru duyuyoruz” diye konuştu.

Çiftin antrenörü Todd Sand, nu ayın başında rahatsızlanarak kalp krizi geçirmişti.

Kısa ve serbest programda üçüncü olan İtalyan Sara Conti/Niccolo Macii bronz madalya kazandı.

“Cinema Paradiso”  üzerine hazırlanan serbest programını sunan Conti/Macii çifti, üçlü burgu, üçlü toeloop-ikili Axel, üçlü Salchow ve fırlatmalı üçlü Rittberger ile fırlatmalı üçlü Salchow yaptı, ancak ölüm spiralinin zorluk derecesi sadece bir olarak değer buldu. İtalyan çift, buna rağmen, 134,84 ile en iyi serbest program puanını elde etti ve ilk kez katıldığı Dünya Şampiyonasında tarihe geçen bir başarının sahibi oldu.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 54,84 üzerinden 66,65 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 68,19 puan alan Conti/Macii çifti, toplam 134,84 bölüm puanıyla serbest programda üçüncü oldu. Kısa (32,80 + 40,47 = 73,24 puan) ve serbest program somunda toplam 208,03 puan alan Conti/Macii ikilisi, 217,48 puan elde eden Knierim/Frazier çifti, genel sıralamada üçüncü oldu ve bronz madalya kazandı.

Macii, “Bu İtalya için büyük bir başarı ve İtalyan patinajına büyük güç vereceğini düşünüyorum. Bu tarihi madalyayı kazandığımız için çok mutluyuz. Çok güzel bir program sunduk. Dişimizle tırnağımızla tutunduk, ağrıyan bacaklarımız vardı, gergindik, çok ama çok gergindik. Ama başardık! Mükemmel bir aşamada bitirdik diyelim. İlk katılmamızda bronz madalya kazandık. Geçen yıl Covid’e yakalandığım için katılamamıştık. Bu bizim ilk Dünya Şampiyonamızdı. Ve bir madalya kazandık!” dedi.

2023 Dört Kıta üçüncüsü Kanadalı Deanna Stellato-Dudek/Maxime Deschamps dördüncü (199,97), 2023 Dört Kıta ikincisi Amerikalı Emily Chan/Akira Spencer Howe beşinci (194,73), ilk kez bu sezon yarışan Kanadalı Lia Pereira/Trennt Michaud altıncı  (193,00) oldu.

ÇİFTLER SIRALAMASI

.

.

BUZ DANSI

Amerikalı Madison Chock/Evan Bates, takım olarak girdiği 10’uncu Dünya Şampiyonasında altın madalya almayı başarırken, İtalyan Charlene Guignard/Marco Fabbri, 2011’de katılmaya başladıkları Dünya Şampiyonalarında ilk kez gümüş ile madalya kazandır. Kanadalı Piper Gilles/Paul Poirier, 2021’deki gibi yine bronz madalya elde etti.

Ritm ve serbest dansta birinci olan Amerikalı Madison Chock/Evan Bates altın madalya kazandı.

Chock/Bates çifti, son sırada piste çıktı. “Souffrance” ve “Les Tectoniques” üzerine hazırlanan serbest dansını sunan Amerikan takımı, zor olan adım dizileri, twizzle dizisi ve dans dönüşlerini rahatlıkla yaptı. çiftin bu beş elementi en yüksek seviyeden, dört üzerinden değerlendirildi.
Chock, aniden ayağı kayarak yere düşmesine rağmen hemen toparlanarak dansa devam etti. Chock/Bates ikilisi, “ağlaşma ve öpüşme” alanında, bu düşmenin ne ya mal olduğunu heyecanla beklerken, puanlar açıklandığında rahatlama ve mutluluk içinde kucaklaştı. İkili, 134,07 ile en yüksek serbest dans puanını elde etti. Chock/Bates, Dünya Şampiyonalarında gümüş ve iki de bronz madalya kazanmıştı.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 48,29 üzerinden 77,85 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 57,22 puan alan Chock/Bates çifti, 1 ceza puanı (düşme) kesilmesinden sonra toplam 134,07 bölüm puanıyla serbest dansta birinci oldu. Ritm (32,45 üzerinden 53,33 + 38,61 = 91,94 puan) ve serbest dans sonunda toplam 226,01 puan alan Chock/Bates ikilisi, genel sıralamada birinci oldu ve altın madalya kazandı.

.

Madison Chock & Evan Bates

.

Chock, yarışmadan sonra şunları söyledi:

“Bu bizim uzun zamandır hedefimizdi ve burada, Saitama’da seyircilerin bizi desteklemesi, bizim için tezahürat yapması çok güzeldi. İnanılmazdı. Bu sezon kesinlikle beklenmedik şekilde gelişti ama tüm yollar bu ana çıktı. Kendimiz ve neyi başarmak istediğimiz hakkında çok şey öğrendik.  Birçok kez çok ama çok aşağılara düşmek zorunda kaldık ama biliyorum ki tüm bu deneyimler olmasaydı burada oturuyor olmazdık.”

Bates de şöyle konuştu:

“Bu anın ne anlama geldiğini henüz kavradığını sanmıyorum. Uzun yıllardır bu hedefin peşindeydik. Aynı anda hem heyecan verici hem de stresliydi. Buz Dansında -rekabetin çok büyük olduğun farkındayım. Yıllardır tüm bu takımlara karşı yarışıyoruz. Gerçekten kendimize odaklanmak, elimizden gelenin en iyisini yapmak ve bu yıl bu programlar için harcadığımız tüm emeği vurgulamak istedik. umarım ki herkese eğlenceli bir performans sunmuşuzdur!”

.

Charlene Guignard & Marco Fabbri

.

Ritm ve serbest dansta ikinci olan İtalyan Charlene Guignard/Marco Fabbri gümüş madalya kazandı.

Guignard/Fabbri çifti, Lucifer’den “My Love Will Never Die”  üzerine hazırlanan serbest dansında seyircileri mest etti. 2023 Avrupa şampiyonu çift, karmaşık ayak hareketleri ve ilginç kaldırışlar yaptı ve beş elementinin zorluk seviyesi dört, tek ayak adım dizisinin zorluk seviyesi üç olarak değerlendirildi. Fabbri, twizzle’da biraz ürkek görünse de İtalyanlar, 131,64 ile en iyi serbest dans puanını almayı başardı ve 2014’ten bu yana, Anna Cappellini/Luca Lanotte’den sonra İtalya’ya Dünya Şampiyonasında Buz Dansında ilk madalyayı kazandırdı.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 47,55 üzerinden 74,64 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 57,00 puan alan Guignard/Fabbri ikilisi, 131,64 bölüm puanıyla serbest dansta ikinci oldu. Ritm (32,82 + 50,96 + 37,25 = 88,21 puan) ve serbest dans sonunda toplam 219,85 puan elde eden Guignard/Fabbri çifti, genel sıralamada ikinci oldu ve gümüş madalya kazandı.

Fabbri, şöyle konuştu:

“Bu madalya çok şey ifade ediyor. Yıllarca süren sıkı çalışma, zor anlar, inişler ve çıkışlar için inanılmaz bir ödül oldu. Bugün tüm kalbimizle kaydık. Gümüş madalya aldığımıza hâlâ inanamıyorum. Twizzle mükemmel değildi ve sürekli olarak, ‘madalyayı kaybettik’ diye düşündüm. Performansımızın madalya almaya yetip yetmeyeceğini bilemiyorduk. Buraya madalya için gelmiştik, ikincilik inanılmaz bir şey!”

.

Piper Gilles & Paul Poirier

.

Ritm ve serbest dansta üçüncü olan Kanadalı Piper Gilles/Paul Poirier bronz madalya kazandı.

Gilles/Poirier çifti, “Evita” üzerine hazırlanan serbest dansında kaldırış ve adım dizleriyle öne çıkan güzel bir performans sergiledi. 2022 ISU Grand Prix Finali şampiyonu Kanadalı takımın kaldırış, dans dönüşü ve twizzle dizisinin zorluk seviyesi dört olarak değerlendirildi. Çiftin adım dizisinin zorluk düzeyi de üç olarak belirlendi.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 46,42 üzerinden 73,62 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 56,92 puan alan Gilles/Poirier çifti, 130,54 bölüm puanıyla serbest dansta üçüncü oldu. Ritm (30,94 üzerinden + 49,48 + 37,86 = 87,34 puan) ve serbest dans sonunda toplam 217,88 puan alan Gilles/Poirier ikilisi genel sıralamada üçüncü oldu ve gümüş madalya kazandı.

Poirier, “Bugünkü performansımızdan gerçekten memnunuz. Bugün yapabildiklerimiz için kendimi çok mutlu ve minnettar hissediyorum. Geçen yılki Dünya Şampiyonasında hissettiklerimizden çok büyük bir fark var ve sanırım benimle beraber kalmasını istediğim duygular bu” dedi.

Gilles de şunları ekledi: “Madalya bizi gerçekten çok mutlu etti. Çok özel bir yıl oldu, bu yüzden bu sezonu bir madalya ile bitirmek, bu sezon işimizi yaptığımızı bilmek bize güven veriyor. Bundan keyif aldık, kendimize çok fazla baskı yapmadık. Buz üzerinde kendimizi nasıl göstereceğimiz konusunda çok şey öğrendik. Bu yüzden bunu fazla dert edinmiyorduk. Bu, ikimiz için de özel bir an ve kendimizle gerçekten gurur duyuyoruz.”

2023 Avrupa ikincisi İngiliz Lilah Fear/Lewis Gibson dördüncü (214,73), 2023 Dört Kıta ikincisi Kanadalı Laurence Fournier Beaudry/Nikolaj Soerensen beşinci (214,04), Amerikalı Caroline Green/Michael Parsons altıncı (201,44) oldu.

BUZ DANSI SIRALAMASI

.

.

ERKEKLER KISA PROGRAM

2022 Dünya şampiyonu Japon Shoma Uno, kısa programda liderliği alırken, Amerikalı Ilia Malinin ikincili, 2022 Dört Kıta şampiyonu Güney Koreli Junhwan Cha üçüncü oldu.

“Gravity” üzerine hazırlanan kısa programını sunan Uno, antrenmanda düşerek ayal bileğini incitmesine rağmen iyi bir performans gösterdi. Dörtlü flip ile programına başlayan Japon patenci, dörtlü toeloop-ikili toeloop ve üçlü Axel ile devam etti. Kış Olimpiyatlarında iki kez madalya kazanan Uno’nun dönüşlerinin zorluk seviyesi dört, adım dizisinin zorluk derecesi de üç olarak değerlendirildi. Japon patenci, 104,63 ile bu sezon en iti kısa program puanını aldı.

Uno, “Geçtiğimiz bir ya da iki yıl boyunca her yarışmada tam olarak antrenman yaptığım gibi performans gösterebildim ve bundan memnundum ve daha fazlasını beklemiyordum,” dedi. “Antrenmandaki düşüşle birlikte, yaklaşık son 10 gündür oldukça kötü bir durumdaydım ve performansımda neler yapabileceğimi düşündüm.

.

Shoma Uno

.

Uno, “Gerçekten ne yapmam gerektiğinden emin olmak istedim. Bunu sakin bir zihinle yapmak çözüm değildi. Bu yüzden kendimi gerçekten motive etmeye ve mücadeleye girmeye zorladım. Güçlü bir zihinle bugün performansımı sergileyebildim, bu nedenle her zamankinden daha çok mutlu oldum” dedi.

Sezon boyunca kısa programından bocalayan Malinin, bu kez başarılı oldu. “I Put A Spell On You” adlı şarkı üzerine hazırlanan kısa programının sergileyen Malinin, bu kez hakem heyetini ve seyircilerin gönlünü fethetti.

2022 ISU Grand Prix Finali üçüncüsü patenci, dörtlü Lutz-üçlü toeloop, dörtlü toeloop ve üçlü Axel yaparken, dönüş ve adım dizilerinin zorluk seviyesi de dört olarak belirlendi. 2022 Dünya Gençler Şampiyonu patenci, 100,38 ile en iti kısa program puanını elde etti.

.

Ilia Malinin

..

18 yaşındaki Malinin, “Heyecanlıyım, hayatım boyunca bu an için çalıştım. Bu benim için inanılmaz bir an. Son birkaç haftadır çok sıkı çalışıyordum ve çok çaba sarf ediyordum.  Bu yüzden, nihayet bu kısa programı başarabildiğim için gerçekten çok mutluyum. Yaptığım her hatayı düşünüyorum, neyi değiştirebileceğime ve kendi avantajıma kullanabileceğime bakıyorum ve bunu her zaman, her gün geliştirmek için kullanıyorum” dedi.

Cha, Michael Jackson şarkısı üzerine hazırlanan kısa programında dörtlü Salchow, üçlü Lutz-üçlü Rittberger ve üçlü Axel ile zor dönüş ve adım dizileri yaptı. Güney Kore şampiyonu patenci 99,64 ile en iyi kısa program puanını aldı.

“Bu inanılmaz bir şey. Bu sezon boyunca sık sık zor zamanlar geçirdim. Antrenmanlar iyi gitse bile, yarışmada ortaya çıkmıyordu.

Cha, “Bugün nasıl çalıştığımı gösterdim, bu yüzden çok mutluyum. Buraya hazırlanırken, başka hiçbir şey düşünmüyordum. Sadece atlayışlarıma, dönüşlerime, kayışıma ve müziğe odaklandım. Sıkı çalışıyorum” dedi.

2023 Dört Kıta ikincisi Kanadalı Keegan Messing dördüncü (98,75), Fransız Kevin Aymoz beşinci (95,56), Amerikalı Jason Brown altıncı (94,17) oldu.

.

Junhwan Cha

.

ERKEKLER KISA PROGRAM SIRALAMASI

.

.

KADINLAR KISA PROGRAM

Geçen yılın Dünya şampiyonu Japon Kaori Sakamoto, kısa programda 6 puanlık bir farkla liderliğe yerleşirken, Güney Kore’den Haein Lee ikinci, Japonya’dan Mai Mihara üçüncü sıraya yerleşti.

Sakamoto, Janet Jackson’ım “Rock With U” ve “Feedback”  şarkıları üzerine hazırlanan kısa programında canlı bir performans sergiledi. Sakamoto, ikili Axel, üçlü Lutz ve üçlü flip-üçlü toeloop bağlantılı atlayışı ile zorluk seviyesi dört olarak değerlendirilen dönüşler ile adım dizileri yaptı. 2022 Kış Olimpiyatları üçüncüsü Sakamoto, 79,24 ile en iyi kısa program puanını elde etti.

.

Kaori Sakamoto

.

Sakamoto, “Bu sezon kısa program puanımla bir dizeye gelmiştim. Bu yüzden serbest program öncesinde bugün aldığım puanımdan çok mutluyum. Japonya’da, seyircilerin tezahürat yapabildiği bir yarışma düzenlenmeyeli çok uzun zaman oldu. Bana dört yıl önceki Dünya Şampiyonasını hatırlattı. Bugünkü altı dakikalık ısınma sırasında biraz gergindim ama aynı zamanda nihayet bu atmosferi yeniden hissedeceğim için heyecanlıydım. Serbest program için konsantrasyonumu sonuna kadar korumak ve umarım, mükemmel bir performansla bitirmek isterim” dedi.

Lee de güçlü göründüğü bir kısa program sergiledi. Eric Radford’un “Storm”  adlı şarkısı üzerine hazırlanan kısa programında üçlü Lutz-üçlü toeloop, ikili Axel ve üçlü flip yaptı. Dört Kıta şampiyonu patencinin dönüşlerinin zorluk seviyesi dört, adım dizilerininki de üç olarak değerlendirildi. Güney Koreli patenci, 73,62 ile en iyi kısa program puanını elde etti.

.

Haein Lee

.

Lee, “Her şeyden önce Dünya Şampiyonasına katılabildiğim için gerçekten çok mutluyum. Antrenman yaparken kendimi çok mutlu hissediyorum, düştüğümde bile mutluyum çünkü Dünya Şampiyonasına katılabildim. Dört Kıtayı kazanmak kendime daha fazla güvenmemi sağladı ama aynı zamanda üzerimde biraz baskı da yarattı” dedi.

Mihara, “Merry Christmas Mr. Lawrence” şarkısı üzerine oluşturulan kısa programındaki duygusal performansı, üçlü flip, ikili Axel ve güzel dönüşlerle yansıtmaya çalıştı. Japon patencinin tek hatası, üçlü Lutz-üçlü toeloop bağlantılısının ikinci atlayışını eksik tur dönmesi oldu. 2022 Dört Kıta şampiyonu patenci, 73,46 puan aldı.

.

Mai Mihara

.

Mihara, “Bu sezonki tüm yarışmacılar arasında en gergin olan bendim. Adımın anons edildiğini duyduğumda çok duygulandım ve gözlerim yaşardı. Bu durumda, burada kayabildiğim için kendimi minnettar hissettim ve tüm gücümle kaymaktan başka seçeneğim olmadığını düşündüm. Uzun zamandır ilk kez o kadar gergindim ki bacaklarım titriyordu. Başından sonuna kadar atlayışlar, dönüşler ve adımları yapabildiğim için kendimi mutlu hissediyorum” dedi.

2022 ISU Grand Prix Finali’nde gümüş madalya kazanan ve 2022 ISU Dünya Gençler Şampiyonu olan Amerikalı Isabeau Levito, Büyükler Dünya Şampiyonasına hızlı bir giriş yaparak, 73,03 puanla en iyi kişisel puanıyla dördüncü oldu. 2022 Dünya Şampiyonası ikincisi Belçikalı Loena Hendrickx beşinci (71,94), Estonyalı Niina Petrokina altıncı (68,00) oldu.

KADINLAR KISA PROGRAM SIRALAMASI

.

.

ÇİFTLER KISA PROGRAM

2022 Dünya ikincisi Japon Riku Miura/Ryuichi Kihara altı puanlık bir farkla kısa programda birinci olurken, 2022 Dünya şampiyonu Amerikalı Alexa Knierim/Brandon Frazier ikinci, 2023 Avrupa şampiyonu İtalyan Sara Conti/Niccolo Macii üçüncü oldu.

Miura/Kihara çifti, “You’ll Never Walk Alone” üzerine hazırlanan kısa programında iyi bir performans sergiledi. Üçlü burgu, yan yana üçlü toeloop ve zorluk seviyesi dört olarak belirlenen dönüş, adım dizileri ve ölüm spirali yapan 2023 Dört Kıta şampiyonu ikili, 80,72 ile en iyi kişisel kısa program puanını aldı ve ilk kez 80 puan sınırını geçti.

Miura, “Mutluluk içimde patladı. Skoru başka kimsenin görmediğini bilmiyordum. Dört Kıta’dan sonra her gün iyi antrenmanlar yapabildik, bu sayede kendime güvenim geldi ve sıkı çalışmamızın karşılığını aldığımız için mutluyum. Bu sezonki hedefimiz kısa programda 80 puan almaktı, bu nedenle sezonun sonunda hedefimize ulaştığımız için mutluyuz” dedi.

.

Riku Miura & Ryuichi Kihara

.

Knierim/Frazier çifti, Calgary’de Dünya Gençler Şampiyonası sırasında antrenörleri Todd Sand’in kalp krizi getirmesinden dolayı zor bir dönemle baş etek zorunda kaldı.

2022 Dünya şampiyonu ikili, “Separate Ways (Worlds Apart)”  üzerine hazırlanan kısa programında üçlü burgu, fırlatmalı üçlü flip ve zorluk seviyesi dört olarak değerlendirilen üç element yaptı, ancak Frazier üçlü toeloop atlayışında düşerek puan kaybına yol açtı. Çift, 74,64 puan aldı.

Knierim, “Evet, bizim için daha hassas bir dönem oldu. Dikkatimizi kaymaya antrenmanlarımıza ve gerekli her yere toplamaya çalışıyoruz. Bugün programı baştan sona icra etme, güçlü bir şekilde kayma ve karakterleri hayata geçirme konusunda gerçekten harika bir iş çıkardığımızı düşünüyorum. Kendimizle gerçekten gurur duyuyorum. Bence son zamanlarda çok şey yaşadık ve bugün en iyisini ortaya koyduk” dedi.

.

Alexa Knierim & Brandon Frazier

.

Conti/Macii ikilisi,  bu sezonki yükselişlerini sürdürdü ve tango temalı “Oblivion” üzerine hazırlanan kısa programında üçlü burgu, fırlatmalı üçlü flip ve üçlü Salchow yaptı. Ancak ölüm spiralinin zorluk seviyesi sadece bir olarak değerlendirildi ve Avrupa şampiyonu İtalyanlar 73,24 puan aldı.

Conti, “Bizim için puanımızı adım adım iyileştirmek çok önemli, çünkü bu bize gelişmeye devam ettiğimizi gösteriyor. Yüksek bir puan alıp sonra geriye düşmeyi tercih etmeyiz. Daha ziyade sezonun en iyi derecesini geliştirmek ve hâlâ gelişmeye açık olduğumuzu hissetmek istiyoruz” dedi.

.

Sara Conti & Niccolo Macii

.

Macii de “Bu bizim ilk Dünya Şampiyonamız ve bunun hayatımızın en iyi gösterisi olduğunu ve en iyi skora sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Şikayet edecek bir şey yok. Neredeyse her şey mükemmeldi” diye konuştu.

2023 Dört Kıta üçüncüsü Kanadalı Deanna Stellato-Dudek/Maxime Deschamps dördüncü (72,81), 2023 Dört Kıta ikincisi Amerikalı Emily Chan/Akira Spencer Howe en iyi kısa program puanını elde ederek beşinci (70,23), Kanadalı yeni çift Lia Pereira/Trennt Michaud altıncı (65,31) odu.

Kısa programda ilk 20 dereceyi alan Çiftler serbest programda kayacak.

ÇİFTLER KISA PROGRAM SIRALAMASI

.

.

RİTM DANS

Ritm dansta Amerikalı Madison Chock/Evan Bates birinci olurken, 2023 Avrupa şampiyonu Charlene Guignard/Marco Fabbri ikinci, Kanadalı Piper Gilles/Paul Poirier üçüncü sırada bulunuyor.

Son sırada piste çıkan Chock/Bates ikilisi, “Let’s Dance” üzerine hazırlanan ritm dansında güzel bir performans sergiledi. Üç kez Dünya Şampiyonalarında madalya kazanan Amerikalı takımın twizzle, orta çizgi adım dizisi ve kaldırışının zorluk seviyesi dört olarak değerlendirildi.

.

Madison Chock & Evan Bates

.

Bates, “Bugün elimizden geldiğince iyi kaydık. Çok keyifliydi. Skor bizi çok heyecanlandırdı. Buzdan iyi kaydığınızı hissederek çıkarsanız ve sonra içinizdeki duyguyu yansıtan bir skor görürseniz her zaman güzeldir. Antrenmanlar iyi gidiyor. İçimizdeki her şeyi paten kaymaya ve bu programları elimizden geldiğince geliştirmeye veriyoruz” dedi.

Guignard/Fabbri çifti, Salsa temalı müzik üzerine hazırlanan ritm dansında canlı bir performans gösterdi. 2022 ISU Grand Prix Finali üçüncüsü çiftin orta çizgi adım dizisi dışındaki bütün elementlerinin zorluk seviyesi dört olarak belirendi. Çift, 88,21 ile en iyi ritm dans puanını aldı.

.

Charlene Guignard & Marco Fabbri

.

Fabbri, “Kendimizi muhteşem hissediyoruz! Bu sezonun sonunda bu kadar yüksek bir skor beklemiyorduk, bu yüzden çok mutluyuz. Bugün çok iyi kaydığımızı biliyoruz. Bu sezonda, birbiri ardına çok sayıda yarışma yaptığımız için pek çok şey üzerinde çalışmak için fazla zamanımız olmadı. Ancak, Dünya Şampiyonası için nihayet antrenörümüzle bir araya gelip neleri geliştirmemiz gerektiğini tartışacak zaman bulduk ve bu yüzden harika bir performans sergilemeyi başardık. Bunun karşılığını gerçekten aldık” dedi.

Gilles/Poirier çifti, “Do What I Do üzerine hazırlanan ritm dansında zorluk düzeyi dört olarak değerlendirilen twizzle ve dönmeli kaldırış yaparken, çiftin orta çizgi adım dizisinin zorluk düzeyi de üç olarak değer buldu. 2021 Dünya üçüncüsü takım 87,34 puan aldı.

.

Piper Gilles & Paul Poirier

.

Gilles, “Bu yıl bizimle ilgili farklı bir şeyler olduğunu hissediyorum. Sanki her şeyi birlikte yapıyoruz ve yolun her adımında birlik içinde olduğumuzu hissediyoruz. İşler biraz sarpa sardığında bile bu bizi artık sarsmıyor. Bugün başardıklarımızdan dolayı çok gururluyum, iki müsabakayı kaçırmış olmak biraz sinir bozucuydu. Ama kendimize inanmaktan asla vazgeçmedik ve bu bize yarına hazır olmamız için güven veriyor” dedi.

Kanada takımı, Gilles’in apandisit ameliyatı geçirmesi nedeniyle Kanada ve Dört Kıta Şampiyonasına katılamamıştı.

2023 Avrupa ikincisi İngiliz Lilah Fear/Lewis Gibson dördüncü (86,56), 2023 Dört Kıta ikincisi Kanadalı Laurence Fournier Beaudry/Nikolaj Soerensen beşinci (85,59), Amerikalı Caroline Green/Michael Parsons altıncı (78,74) oldu.

RİTM DANS SIRALAMASI

.

.

.

.

.

.

Yorum bırakın