ARTİSTİK BUZ PATENİ

Kamila Valieva doping cezası aldı, Olimpiyat takım sıralaması değişti

Posted in 2022 Pekin, Haberler by ursuspolaris on 30/01/2024

İki yıl süren kargaşanın ardından 2022 Pekin Kış Olimpiyatları Artistik Buz Pateni yarışmalarında takımlar sıralaması nihayet belli oldu: Amerikalılar, doping yaptığı gerekçesiyle ceza alan Rus Kamila Valieva’nın kazandığı puanlardan mahrum kalması nedeniyle Japonlar ve Rusların önünde altın madalyanın sahibi oldu.

Olimpiyatlar sırasında 15 yaşında olan Valieva, kısa programda birinci olduktan 48 saat sonra dünya çapında tepkilerin hedefi haline gelmişti.

Genç patenci, Olimpiyat tarihinde Kadınlarda ilk kez dörtlü atlayış yapmış ve yedi hafta önce yapılan doping testinin pozitif sonucu ortaya çıkmadan önce takım arkadaşlarını ve ülkesini liderliğe taşımıştı.

Valieva’ya yasak

Spor Tahkim Mahkemesi, nihayet pazartesi kararını açıkladı ve Valieva’yı, Rusya Şampiyonası sırasında yapılan testin tarihi olan 25 Aralık 2021’den başlayarak, yarışmalardan dört yıl uzaklaştırma cezasına çarptırdı.

Spor Tahkim Mahkemesi, Valieva’ya ceza vermesine rağmen, yarışmaların sonuçlarını belirlemeyi ilgili kurumlara bıraktı.

.

.

Uluslararası Buz Pateni Federasyonu (ISU), birkaç saatlik değerlendirmeden sonra, dün Kamila Valieva’nın 2021’in sonundan bu yana elde ettiği tüm sonuçları iptal etti ve 2022 Avrupa şampiyonluğundan ve 2022’deki Olimpiyat Oyunlarında elde ettiği tüm puanlardan mahrum bıraktı.

Valieva’nın elde ettiği puanlar çıkarılınca Ruslar takım yarışmasında birincilikten düşerek, Amerikalılar ve Japonların üçüncülüğe indi. Kanadalılar ise yine dördüncü sırada kaldı.

Rusya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov, günlük basını bilgilendirme toplantısında, “Bu sporcuları Çin’deki Olimpiyat Oyunlarından Olimpiyat şampiyonu olarak döndüklerinde onurlandırdık. Bu konuda hangi kararlar alınırsa alınsın, ne kadar adaletsiz olursa olsun, bizim için her zaman Olimpiyat şampiyonu olarak kalacaklarına inanıyoruz” dedi.

Rusya Artistik Patinaj Federasyonu da bir basın açıklaması yaparak, Kamila Valieva’nın puanlarının geri alınması ve askıya alınmasıyla ilgili “derin anlaşmazlığını” dile getirdi.

Resmî olarak bilgilendirilmeyi beklediğini ifade eden Rus Buz Pateni Federasyonu, sporcularını korumak için “mahkemeler de dahil olmak üzere gerekli tüm önlemleri alacağını bildirdi, ancak açıkça bir itiraz duyurusunda bulunmadı.

30 gün içinde itiraz hakkı

Kamila Valieva’ya verilen yarışmalardan uzaklaştırma cezasına 30 gün içinde İsviçre Federal Mahkemesi nezdinde, ancak sınırlı yasal gerekçelerle itiraz edilebilecek.

Pekin Kış Olimpiyatları Artistik Patinaj yarışmalarında yıldız olarak öne çıkan Kamila Valieva’nın 2021 yılı sonunda St. Petersburg’da kazandığı Rusya Şampiyonası sırasında alınan numuneye dayanarak, Rus anti-doping ajansı (Rusada) tarafından yapılan doping testi pozitif çıkmıştı.

Ancak Rusada, Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) tarafından askıya alındığı için, alınan numune Stockholm’deki WADA tarafından akredite edilmiş laboratuvar tarafından analiz edilmişti.

.

.

Covid-19 salgını nedeniyle dağınık olan bu laboratuvarın sonucu bildirmesi, 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarının başlamasından ve Olimpiyat takım yarışmalarının yapılmasından sonra açıklanmıştı.

Bu koşulların bir araya gelmesi, patencinin yaşının küçüklüğü (16 yaş altı) nedeniyle WADA tarafından sağlanan gizlilikten Valieva’nın yararlanmasını engelledi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, tüm olay ortaya çıkmadan önce “yasal bir sorunu” gerekçe göstererek, takımlar madalya töreninin yapılmasını ertelemek zorunda kaldı.

Moral bozukluğu

Doping testinin sonucunun yarışmaların tam ortasında açıklanması ve ardından gelen tepkiler, Kamila Valieva’da moral bozukluğuna yol açtı.

Spor Tahkim Mahkemesinin (CAS) kararıyla Bireysel yarışmalara katılabilen Valieva, kısa programı 82,16 puanla birinci sırada tamamladı. 15 yaşındaki patenci, serbest programda, her zamanki alışılmış formundan çok uzakta kaldı, iki defa düştü ve çoğu atlayışında da ufak-tefek de olsa hata yaptı.

Serbest programda 141,93 puanla ancak beşinci olan Valieva, toplam 224,09 puanla genel sıralamada dördüncülüğü alabildi ve favorisi olduğu altın madalyayı kaçırdığı gibi tümüyle madalyasız kaldı.

Olimpiyatlar öncesindeki son bir yılda hiçbir yarışmada geçilemeyen Valieva, madalya kazanamadığı için Olimpiyat Kadınlar yarışmasında madalya töreni yapıldı. UOK, bir gün önce Valieva’nın madalya kazanması durumunda madalya töreni yapılmayacağını açıklamıştı.

UOK, Valieva hakkında kesin bir karar çıkıncaya kadar takım yarışmaları madalya törenini ertelemişti.

Bir Yanıt

Subscribe to comments with RSS.

  1. blackswan said, on 23/02/2024 at 13:21

    yazık oldu


Yorum bırakın