ARTİSTİK BUZ PATENİ

2023-2024 ISU Grand Prix Finali

Posted in Yarışmalar by ursuspolaris on 07/12/2023

Sonuçlar için tıklayınız – Videolar / Erkekler: kısaserbest / Kadınlar: kısaserbest / Çiftler: kısaserbest / Buz Dansı: ritmserbest /

2023-2024 ISU Grand Prix finali yarışmaları, 7 9 Aralık 2023 günleri arasında Çin’in başkenti Pekin’de yapıldı.

Erkeklerde, Ilia Malinin birinci (314,66), Japon Shoma Uno ikinci (297,34), Japon Yuma Kagiyama üçüncü (288,65) oldu.

Kadınlarda, Japon Kaori Sakamoto birinci (225,70), Belçikalı Loena Hendrickx ikinci (203,36), Japon Hana Yoshida üçüncü (203,16) sırayı aldı.

Çiftlerde, Alman Minerva Fabienne Hase/Nikita Volodin birinciliği (206,43), İtalyan Sara Conti/Niccolo Macii ikinciliği (205,88), Kanadalı Deanna Stellato-Dudek/Maxime Deschamps üçüncülüğü (204,30) elde etti.

Buz Dansında, Amerikalı Madison Chock/ Evan Bates altın (221,61), İtalyan Charlene Guignard/Marco Fabbri gümüş (215,51), Kanadalı Piper Gilles/Paul Poirier bronz (213,58) kazandı.

.

.

ERKEKLER

“Dörtlü Tanrısı” olarak anılan Amerikalı Ilia Malinin lâkabının hakkını vererek, ISU Grand Prix Finalinde yeni kişisel en iyi derecelerini yaparak şampiyonluğa ulaştı. Japonya’nın son Dünya Şampiyonu Shoma Uno ve 2022 Olimpiyatlarında gümüş madalya kazanan Yuma Kagiyama, heyecan verici Erkekler finalinde gümüş ve bronz madalyanın sahibi oldu.

Kısa ve serbest programda birinci olan Amerikalı Ilia Malinin altın madalya kazandı.

.

Shoma Uno – Ilia Malinin – Yuma Kagiyama

.

Malinin, dörtlü atlayışlarla dolu “Succession” üzerine hazırlanan kısa programında her şeyi riske attı. 2023 Dünya bronz madalyası sahibi patenci, açılış atlayışı olan dörtlü Axel’da düştü, ancak ardından dörtlü Lutz-üçlü toeloop, yarışmada ilk kez denediği dörtlü Rittberger ve dörtlü Salchow ile dörtlü toeloop’a ek olarak dörtlü Lutz-Euler-üçlü Salchow ve üçlü Lutz-üçlü Axel atlayış yaptı.

 Daha önceki yarışmalarda dörtlü flip ve dörtlü Axel’ı hatasız şekilde yapmış olan Malinin, böylece resmî yarışmalarda altı atlayışın tamamını dörtlü olarak atan ilk ve tek patenci olarak spor tarihine geçti.

19 yaşındaki sporcu, serbest programda 207,76 ile en iyi kişisel serbest program puanını ve 314,66 ile de en iyi kişisel toplam puanını elde etti.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 108,09 üzerinden 121,49 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 87,27 puan alan Malinin, 1 ceza puanı (düşme) kesilmesinden sonra toplam 207,76 bölüm puanıyla serbest programda birinci oldu. Kısa (50,60 üzerinden 62,53 + 44,37 = 106,90 puan) ve serbest program sonunda toplam 314,66 puan alan Malinin, genel sıralamada birinci oldu ve altın madalya kazandı.

.

Ilia Malinin

.

Malinin, yarışmadan sonra şunları söyledi:

“Dürüst olacağım, düşüşten sonra gerçekten hayal kırıklığı yaşadım. Buraya gelip o dörtlü Axel’ı herkese göstermeyi çok istiyordum. Bu gerçekleşmemiş olsa da yine de programın geri kalanına odaklanmam ve bunu atlatmam gerekiyordu. Gerçekten kazanmak için yeterli olup olmadığından emin değildim çünkü düşmenin gerçekten birçok puanı alıp götüreceğini düşündüm. Teknik skorun bu kadar yüksek olması beni oldukça şaşırttı. Bu, göreceğimi hiç düşünmediğim bir şeydi. Ve bu durumda, bu düşüşle birlikte, teknik skor için hâlâ çok daha fazla yer olduğunu düşünüyorum.”

Kısa ve serbest programda ikinci olan Japon Shoma Uno gümüş madalya kazandı.

Uno da “Time Lapse” ve “Spiegel im Spiegel” üzerine hazırlanan kısa programında dörtlü Rittberger, biraz eksik tur olsa da dörtlü flip, dörtlü toeloop-üçlü toeloop ve yine biraz< eksik tur döndüğü bir başka dörtlü toeloop ile bir üçlü Axel yaptı, ikinci üçlü Axel’ı ise birli geçti.

İki kez Dünya şampiyonu olan Uno, programını müziğinden biraz sonra bitirdiği için süre ihlali nedeniyle 1 puan kaybetti. İki kez Olimpiyat madalyası kazanan sporcu yine de 191,32 ile bu sezon en iyi kişisel serbest program puanını elde etti ve ISU Grand Prix Finalinde altıncı kez madalya aldı.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 87,00 üzerinden 98,95 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 93,37 puan alan Uno, 1 ceza puanı (süre ihlali) kesilmesinden sonra toplam 191,32 bölüm puanıyla serbest programda ikinci oldu. Kısa (47,10 üzerinden 58,91 + 47,11 = 106,02 puan) ve serbest program sonunda toplam 297,34 puan elde eden Uno, genel sıralamada ikinci oldu ve gümüş madalya kazandı.

.

Shoma Uno

.

Uno, “Bence program oldukça güçlüydü ama bazı unsurlarda mükemmel değildi. Grand Prix Finalinin sonuna geldik ve kendimi rahatlamış hissediyorum. Bu sezon kendimi oldukça mutlu hissediyorum. Yüksek kalitedeki diğer patencilerle yarışacağım için çok heyecanlıyım ve birlikte gelişebiliriz” dedi.

Kısa programda üçüncü, serbest programda dördüncü olan Japon Yuma Kagiyama, genel sıralamada üçüncülüğü bırakmadı ve bronz madalya kazandı.

Kagiyama, “Rain, In Your Black Eyes” şarkısı eşliğinde sunduğu serbest programında dörtlü toeloop-Euler-üçlü Salchow ile altı üçlü atlayış yaptı. Japon patenci, dörtlü Salchow’yu ikili geçerek hata yaptı ve puan kaybetti.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 74,44 üzerinden 93,12 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 91,31 puan alan Kagiyama, toplam 184,93 bölüm puanıyla serbest programda dördüncü oldu. Kısa (45,80 üzerinden 58,09 + 45,63 = 103,72 puan) ve serbest program sonunda toplam 288, 65 puan alan Kagiyama, genel sıralamada üçüncülüğü korudu ve bronz madalya kazandı.

.

Yuma Kagiyama

.

İki kez Dünya gümüş madalyası kazanan Kagiyama, “Kısa programa kıyasla bugün Serbest programda daha gergindim. Dörtlü Salchow’da hata yaptım. Ancak geri dönüp programın geri kalanını iyi bir şekilde sunabildim. Grand Prix sezonundan çok fazla motivasyon alıyorum. Sonraki etkinliklerim için hangi alanlar üzerinde çalışmam gerektiğini gördüm” dedi.

2023 Avrupa Şampiyonu Fransız Adam Siao Him Fa dördüncü (278,28), mide rahatsızlığı nedeniyle cuma ve cumartesi günü antrenman yapmayan Japon Kao Miura beşinci (261,53), Fransız Kevin Aymoz altıncı (219,91) oldu.

ERKEKLER SIRALAMASI

.

.

KADINLAR

İki kez Dünya Şampiyonu olan Japon Kaori Sakamoto, bu sezon ISU Grand Prix Finalini kazanmayı hedeflemişti ve bu hedefine ulaşmayı başardı. İki kez Dünya madalyası kazanan Belçikalı Loena Hendrickx, çaylak Japon Hana Yoshida’yı sadece 0,20 puan farkla geride bırakarak gümüş madalyanın sahibi oldu.  

Kısa ve serbest programda birinci olan Japon Kaori Sakamoto altın madalya kazandı.

.

Loena Hendrickx – Kaori Sakamoto – Hana Yoshida

.

Sakamoto, “Feeling Good” üzerine hazırlanan serbest programına ikili Axel ile başladı ve ardından üçlü Lutz ve üçlü Salchow yaptı, ancak daha sonra üçlü flip’te tökezledi. Olimpiyatların bronz madalyalı sporcusu hemen toparlanarak, üçlü flip-üçlü toeloop bağlantılı atlayışı ile ikili Axel-üçlü toeloop-ikili toeloop ve üçlü Rittberger-ikili toeloop yaptı.

Zorluk derecesi dört olarak belirlenen dönüş ve adım dizileri sergileyen Sakamoto, 148,35 ile bu sezon en iyi kişisel serbest program puanını elde etti. Sakamoto, 20 puandan fazla bir farkla rahat bir şampiyonluğa uzandı.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 62,65 üzerinden 75,04 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 73,31 puan alan Sakamoto, toplam 148,35 bölüm puanıyla serbest programda birinci oldu. Kısa (32,45 üzerinden 41,16 + 36,19 = 72,35 puan) ve serbest program sonunda toplam 225,70 puan alan Sakamoto, genel sıralamada birinci oldu ve altın madalya kazandı.

.

Kaori Sakamoto

.

Sakamoto, “Gücüm vardı ve biraz acele ettiğim için flip’te hata yaptım, ancak Rittberger’e ikili toeloop ekleyebildim. Kendime rağmen kazanabildiğim için gerçekten mutluyum. Bazı zayıf yönlerimin olması beni daha çok çalışmaya itiyor. Bu yıl Grand Prix ile iyi bir başlangıç yaptım. Böyle devam etmek isterim. Bu bana ileriye dönük güven verecek” dedi.

Kısa programda ikinci, serbest programda dördüncü olan Belçikalı Loena Hendrickx, genel sıralamada ikinciliği korudu ve gümüş madalya kazandı.

Hendrickx’in canlı disko derlemesi “Break My Soul” üzerine hazırlanan serbest programında üçlü Lutz-üçlü toeloop ve iki temiz üçlü daha yaptı, ancak ikinci üçlü Lutz’u ikili geçti ve üçlü flip’i de eksik tur döndü.

.

Loena Hendrickx

.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 55,10 üzerinden 61,73 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 68,38 puan alan Hendrickx, toplam 130,11 bölüm puanıyla serbest programda dördüncü oldu. Kısa (32,21 üzerinden 38,34 + 34,91 = 73,25 puan) ve serbest program sonunda toplam 203,36 puan elde eden Hendrickx, genel sıralamada ikinci sırada kaldı ve gümüş madalya kazandı.

Hendrickx, “Kesinlikle tatmin olmadım. Lutz’uma ilk adımları atarken en başından beri titrediğimi hissettim ve bazı adımları unuttum. Atlayışa odaklanmaya çalıştım. Daha sonra yine koreo dizisinde adımları unuttum. Nedenini bilmiyorum. Bugün bir tür bilinç kaybı yaşadım. Madalya almak güzel ama bence benim için performans madalya almaktan daha önemli. İyi bir kayışı bronz madalya almaya tercih ederim” dedi.

Kısa programda dördüncü, serbest programda ikinci olan Japon Hana Yoshida, genel sıralamada üçüncü sıraya yükseldi ve bronz madalya kazandı.

Yoshida, “Shakuhachi” ve “La terre vue du ciel” eşliğinde sunduğu serbest programına eksik olarak kabul edilen üçlü Axel ile başladı ve ardından yedi üçlü atlayış daha yaptı. Çin Kupası Şampiyonu patenci, 142,51 ile en iyi kişisel serbest program puanını aldı

.

Hana Yoshida

.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 68,89 üzerinden 78,14 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 64,37 puan alan Yoshida, toplam 141,52 bölüm puanıyla serbest programda ikinci oldu. Kısa (35,75 üzerinden 32,73 + 29,92 = 60,65 puan) ve serbest program sonunda toplam 203,16 puan alan Yoshida, genel sıralamada üçüncülüğe çıktı ve bronz madalya kazandı.

Yoshida, “Bugünkü performansım gerçekten çok iyiydi, bu yüzden madalya kazanabildiğim için mutluyum. Bugün çalıştığım şeyleri yapabildim. İlerleme kaydettiğimi düşünüyorum. Bu etapta yarışmak benim için bir rüyaydı. Sadece burada kaymaktan bile çok mutluyum. Bugün, saniye saniye bu mutluluk duygusuyla kaydım” dedi.

Belçikalı Nina Pinzarrone dördüncü (194,91), Amerikalı Isabeau Levito beşinci (191,86), Japon Rion Sumiyoshi altıncı (180,39) oldu.

KADINLAR SIRALAMASI

.

.

ÇİFTLER

Almanya’nın yeni takımı Minerva Fabienne Hase/Nikita Volodin, ilk sezonlarında ISU Grand Prix Finalinde cesur bir performans sergileyerek altın madalya aldı. İtalya’dan Sara Conti/Niccolo Macii üçüncü sıradan yükselerek gümüş madalya kazanırken, Kanada’dan Deanna Stellato-Dudek/Maxime Deschamps bronz madalyayla yetindi.

Kısa programda birinci, serbest programda ikinci olan Alman Minerva Fabienne Hase/Nikita Volodin, genel sıralamada birinciliği elde etti ve altın madalya kazandı.

.

Minerva Fabienne Hase & Nikita Volodin

.

Kısa programın lideri Hase/Volodin, en son sırada piste çıktı. Volodin, iki hafta önceki ISU Grand Prix NHK Trophy’den sonra hasta olduğu için serbest program bu yeni takım için zorlu bir yarışma oldu. Berlinli çift “The Path of Silence” ve “Power of Mind” üzenine hazırlanan serbest programında sağlam bir biçimde kaydı. Kanadalı çift, üçlü burgu, üçlü toeloop-ikili Axel-ikili Axel atlayış dizisi, üçlü Salchow, fırlatmalı üçlü Salchow ve zor kaldırışlar yaptı. Tek büyük hata, Hase’nin fırlatmalı üçlü Rittberger’in inişinde tökezlemesiyle geldi.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 61,20 üzerinden 70,08 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 63,79 puan alan Hase/Volodin çifti, toplam 133,87 bölüm puanıyla serbest programda ikinci oldu. Kısa (31,30 üzerinden 40,03 + 32,53 = 72,56 puan) ve serbest program sonunda toplam 206,43 puan alan Hase/Volodin ikilisi, genel sıralamada birinciliği korudu ve altın madalya kazandı.

Hase, “Çok şaşırdım ve çok heyecanlandım. Bugün çok zor oldu. İkimiz de bu program boyunca mücadele etmek zorunda kaldık. Bunun sonunda altın madalya ile ödüllendirilmek daha da güzel. Nikita’nın zihinsel ve fiziksel olarak dayanması ve sonuna kadar zorlamasıyla gurur duyuyorum. Birlikte zorladık ve bu da altın madalya ile taçlandı” dedi. Volodin de “Bu sonuç, ekibimiz ve her zaman yanımda olan muhteşem partnerim sayesinde mümkün oldu” diye konuştu.

Kısa programda üçüncü, serbest programda ikinci olan İtalyan Sara Conti/Niccolo Macii, genel sıralamada ikinciliğe yerleşti ve gümüş madalya kazandı.

.

Sara Conti & Niccolo Macii

.

“Cinema Paradiso” şarkısı üzerine hazırlanan serbest programını sunan Conti/Macii, üçlü toeloop-ikili Axel-ikili Axel atlayış dizisi, üçlü burgu, fırlatmalı üçlü Rittberger ve fırlatmalı üçlü Salchow ile zorluk seviyesi dört olarak değerlendirilen dört element yaptı. 2023 Avrupa Şampiyonu ikili, 135,58 ile en iyi kişisel serbest program puanını aldı. İtalyan sporcular, geçen yıl da bronz madalya kazanmıştı.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 59,70 üzerinden 69,77 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 65,81 puan alan Conti/Macii ikilisi, toplam 135,58 bölüm puanıyla serbest programda birinci oldu. Kısa (31,60 üzerinden 38,23 + 32,07 = 70,30 puan) ve serbest program sonunda toplam 205,88 puan elde eden Conti/Macii çifti, genel sıralamada ikinciliğe yerleşti ve gümüş madalya kazandı.

Conti, “Bugün kaymak çok zordu, tansiyon çok yüksekti. Kısa programın ardından üçüncü sıradaydık ve madalya almak istiyorduk. Tüm unsurları mükemmel yapamadık ama buzdan çıktığımızda mutluyduk. Bizim için önemli olan da buydu” dedi. Macii de “Buzdan her çıktığımızda mutlu olmaya çalışıyoruz. Bu hem kısa hem de serbest programda hatasız kaydığımız ilk yarışma oldu. Buraya gelmemiz beş yarışma sürdü. Geçen yıl bronz aldık, şimdi gümüş, belki gelecek yıl altın…” diye ekledi.

Kısa programda ikinci, serbest programda üçüncü olan Kanadalı Deanna Stellato-Dudek/Maxime Deschamps, genel sıralamada üçüncülüğe indi ve bronz madalya kazandı.

.

Deanna Stellato-Dudek & Maxime Deschamps

.

Stellato-Dudek/Deschamps, “Interview with the Vampire” üzerine hazırlanan serbest programını üçlü burgu, üçlü toeloop-birli Axel-birli Axel atlayış dizisi ile açtı. İki patenci de üçlü Salchow’da sallantılı bir iniş yaptı. Skate Canada Şampiyonları, fırlatmalı üçlü Salchow ve güçlü kaldırışlar sergiledi ve ISU Grand Prix Finalimde ilk kez madalya kazandı.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 57,00 üzerinden 66,71 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 66,37 puan alan Stellato-Dudek/Deschamps çifti, toplam 133,08 bölüm puanıyla serbest programda üçüncü oldu. Kısa (31,50 üzerinden 38,54 + 32,68 = 71,22 puan) ve serbest program sonunda toplam 204,30 puan alan Stellato-Dudek/Deschamps ikilisi, genel sıralamada üçüncülüğe imdi ve bronz madalya kazandı.

Stellato-Dudek, “Yaklaşık 10 puan farkla zirvede bir takımdık ve bu sonucun beklentilerin çok altında olduğunun farkındayız. Ancak yine de neredeyse tüm büyük elementlerde hata yapmamıza rağmen gerçekten rekabetçi bir skor elde ettik. Eğer bu durumu düzeltebilirsek, Skate Canada’da aldığımız puandan bile daha yüksek bir puan alacağız” dedi. Deschamps da “Cup of China’dan döndükten sonra pek çok şey üzerinde çalıştık. Bugün bunu gerçekleştirebildik. Hafta genelinde bakarsak, çok gururluyuz. Daha iyisini yapmak istiyoruz. Dünya Şampiyonasına kadar uzun bir süre var ”diye ekledi.

Macar Maria Pavlova/Alexei Sviatchenko dördüncü (19202), İtalyan Rebecca Ghilardi/Filippo Ambrosini beşinci (188,85), Kanadalı Lia Pereira/Trennt Michaud altıncı (185,16) oldu.

ÇİFTLER SIRALAMASI

.

.

BUZ DANSI

Amerikalı Madison Chock/Evan Bates Dünya şampiyonluğu, Dört Kıta şampiyonluğu ve birçok ISU Grand Prix ödülü kazandıktan sonra şimdi nihayet ISU Grand Prix Finalinde altın madalya alarak, özgeçmişlerindeki bir eksiği de giderdi. İtalyan Charlene Guignard/Marco Fabbri, iki bronzun ardından ilk gümüş madalyalarıyla birlikte üçüncü ISU Grand Prix Finali madalyalarını aldılar. Kanadalı Piper Gilles/Paul Poirier ise bronz madalya kazandı.

.

Charlene Guignard & Marco Fabbri – Chock & Evan Bates – Piper Gilles & Paul Poirier

.

Ritm ve serbest dansta birinci olan Amerikalı Madison Chock/Evan Bates altın madalya kazandı.

Ritm dansın lideri Chock/Bates çifti, en son sırada kaydı ve Pink Floyd’un “Time” şarkısı üzerine hazırlanan serbest dansında mükemmel bir performans sergiledi. Amerikalı ikili, karmaşık adım dizileri ve yenilikçi kaldırışlar göstererek, zorluk derecesi dört olarak değerlendirilen beş element icra etti. Chock/Bates çifti, 132,46 ile bu sezon en iyi kişisel serbest dans puanını aldı ve . Finaldeki yedinci katılımında dört gümüş madalyanın ardından nihayet şampiyon oldu.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 46,79 üzerinden 74,74 puan, bileşenler değerlendiricinde de 57,72 puan alan Chock/Bates ikilisi, toplam 132,46 bölüm puanıyla serbest dansta birinci oldu. Ritm (32,07 üzerinden 51,06 + 38,09 = 89,15 puan) ve serbest dans sonunda toplam 221,61 puan Chock/Bates çifti, genel sıralamada birinci oldu ve altın madalya kazandı.

.

Madison Chock & Evan Bates

.

Chock, “Sanırım yedi, bizim şanslı sayımız. Bu, uzun zamandır bizim için önemli bir hedefti. Yedi finale katıldık ve hepsi de harikaydı. Ama bence bu şimdiye kadarkilerin en iyisi” dedi. Bates de “Bu çok saygın bir yarışma. Grand Prix’ye pistlerin en iyi altı takımı katılıyor. Yani dünyanın en iyilerine karşı yarıştığınızı biliyorsunuz, bu da seviyemizi yükseltmemiz gerektiği anlamına geliyor. Bu hafta gerçekten elimizden gelenin en iyisini yaptık. Bu yüzden her şeyin yolunda gitmesinden gerçekten memnunuz” diye konuştu.

Ritm ve serbest dansta ikinci olan İtalyan Charlene Guignard/Marco Fabbri gümüş madalya kazandı.

Guignard/ Fabbri, “The Theory of Everything” üzenine hazırlanan serbest dansında yumuşak ve akıcı performans sergiledi. Çift, müzikle çok uyumlu idi ve performans yumuşak adımlar, kaldırışlar ve dönüşlerle vurgulandı. 2023 Dünya gümüş madalya sahibi ikilinin kaldırışlar, dönüş ve twizzle adım dizileriyle dairesel adım dizisinin zorluk seviyesi dört olarak belirlendi. İtalyan çift, 129,69 ile bu sezon en iyi kişisel serbest dans puanını aldı.

.

Charlene Guignard & Marco Fabbri

.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 46,79 üzerinden 72,93 puan, bileşenler değerlendiricinde de 56,79 puan alan Guignard/Fabbri ikilisi, toplam 129,69 bölüm puanıyla serbest dansta ikinci oldu. Ritm (31,69 üzerinden 48,52 + 37,30 = 85,52 puan) ve serbest dans sonunda toplam 215,51 puan elde eden Guignard/Fabbri çifti, genel sıralamada ikinci oldu ve gümüş madalya kazandı.

Fabbri, “Bu akşamki performanslarımızdan ve serbest dansımızdan gurur duyduk. NHK ile Grand Prix Finali arasında çok fazla zamanımız olmadı, bu yüzden durumumuzdan emin değildik. Genel olarak şu ana kadar sezonun en iyi performansıydı” dedi.

Ritm ve serbest dansta üçüncü olan Kanadalı Piper Gilles/Paul Poirier bronz madalya kazandı.

Gilles/Poirier ikilisi, “Wuthering Heights” eşliğinde sunduğu serbest dansında farklı bir tarz seçti. 2023 Dünya bronz madalya sahibi çift, zorlu ayak oyunları ve kaldırışlar yaptı ve dört elementinin zorluk seviyesi dört üzeninden değer buldu.  gerçekleştirerek dört element için dördüncü seviyeyi aldılar.

Teknik değerlendirmede elementlerinin toplam temel değeri olan 46,62 üzerinden 71,91 puan, bileşenler değerlendiricinde de 56,50 puan alan Gilles/Poirier çifti, toplam 128,41 bölüm puanıyla serbest dansta üçüncü oldu. Ritm (31,32 üzerinden 47,84 + 37,33 = 85,17 puan) ve serbest dans sonunda toplam 213,38 puan alan Gilles/Poirier ikilisi, genel sıralamada üçüncü oldu ve bronz madalya kazandı.

.

Piper Gilles & Paul Poirier

.

Poirier, şöyle konuştu:

“Bu yarışmadaki performansımızla gurur duyuyoruz. Bu sezon ne zaman yarışmaya çıksak bu bir gelişim içindi ve bize bir sonraki yarışma için programlarımızı nerede geliştirmek istediğimizi gösterdi. Bu yarışma da farklı değildi. Dolayısıyla bu Grand Prix sezonunda başardıklarımızdan dolayı gerçekten gurur duyuyoruz. Sezonun ikinci yarısına girerken geliştirmek istediğimiz her şey üzerinde çalışmayı dört gözle bekliyoruz”

İngiliz Lilah Fear/Lewis Gibson dördüncü (202,27), Kanadalı Laurence Fournier Beaudry/Nikolaj Soerensen beşinci (195,57), Kanadalı Marjorie Lajoie/Zachary Lagha altıncı (193.,63) oldu.

BUZ DANSI SIRALAMASI

.

.

ERKEKLER KISA PROGRAM

“Dörtlü Tanrısı” olarak adlandırılan Amerikalı Ilia Malinin kısa programda 2023 Dünya Şampiyonu Japon Shoma Uno’yu bir puandan daha az bir farkla geride bırakarak birinci olurken, 2022 Kış Olimpiyatlarında gümüş madalya kazanan Japon Yuma Kagiyama üçüncü sıraya yerleşti.

İlk üç sırayı alan patencilerin 100 puan sınırını aşması dikkat çekti.

.

Ilia Malinin

.

Malinin, “Malaguena” üzerine hazırlanan kısa programını canlı bir biçimde sundu ve şimdiye kadar yarışmada sadece kendisinin başarıyla yaptığı atlayış olan dörtlü Axel ile taçlandırdı. 2023 Dünya bronz madalya sahibi patenci, daha sonra dörtlü Lutz-üçlü toeloop bağlantılı atlayışı ve üçlü Axel ile zorluk derecesi dört olarak değerlendirilen dönüş ve adım dizileri yaptı. Malinin, 106,90 ile en iyi kişisel kısa program puanını aldı.

Malinin, yarışmadan sonra şöyle konuştu:

“Genel olarak, gerçekten harika bir program olduğunu düşünüyorum. Kısa programda ilk kez dörtlü Axel yapabildiğim için mutluyum. En iyi biçimde sunduğun bir kısa program olmadı ama baskı altında kendimi toparlayabildiğim ve ayaklarımın üzerinde durabildiğim için çok mutluyum. Grand Prix de France’tan sonra kısa programa dörtlü Axel’ı eklemek uzun zamandır aklımdaydı. Baskı altında bu atlayışı yapabilmek beni çok mutlu etti” dedi.

.

Shoma Uno

.

Uno, “I Love You Kung Fu” ve “Clair de Lune” parçaları eşliğinde sunduğu kısa programda enfes performansa imza attı. Japon patenci, dörtlü flip, dörtlü toeloop-üçlü toeloop bağlantılı atlayışı ve üçlü Axel ile zorlu dönüşler ve adım dizileri sergiledi. İki kez Dünya Şampiyonu olan patenci, 106,02 ile bu sezon en iyi kişisel kısa program puanını elde etti.

Uno, “Bugünkü yarışmaya gelince, antrenörüm Stéphane Lambiel ile ikimiz de bu kısa programın iyi olduğunu ama henüz en iyi performansım olmadığını düşünüyoruz. Bugünkü durumum da iyi seviyede. Bir sonraki adımda, bir sonraki performansımda kendimi daha da zorlamak istiyorum” dedi.

Imagine Dragons’un “Believer” şarkısı üzerine oluşturulan kısa programını sunan Kagiyama, dörtlü Salchow, dörtlü toeloop-üçlü toeloop ile üçlü Axel yaptı.

.

Yuma Kagiyama

.

Kagiyama, “Buradaki herkes harika patenciler. Çok zorlu bir yarış oldu. Herkes çok yetenekli ve buraya gelmek için çok çalıştılar. Benim bu adamlarla yarışabilmem ve baskı altında bunu başarabilmem inanılmaz bir şey! Bugünkü performansa gelince, performans oldukça iyi, ancak kalite açısından bugünkü kısa program NHK Trophy’deki kadar iyi değildi. Bugünkü skor 100 puanın üzerinde. Yani puan oldukça yüksek ve bu performans beni memnun etti” dedi.

Japon Kao Miura dördüncü (94,86), Fransız Kevin Aymoz beşinci (93,20), 2023 Avrupa Şampiyonu Fransız Adam Siao Him Fa altıncı (88,36) oldu.

ERKEKLER KISA PROGRAM SIRALAMASI

.

.

KADINLAR KISA PROGRAM

İki kez Dünya Şampiyonu olan Japon Kaori Sakamoto, kısa programda birinci gelerek ilk ISU Grand Prix Final madalyasını kazanma yolunda ilk adımı attı. Belçika’nın iki Dünya madalyası sahibi Loena Hendrickx ikinci sırada yer alırken, onu genç takım arkadaşı Nina Pinzarrone takip etti.

Sakamoto, “Baby God Bless You” üzerine hazırlanan kısa programında ikili Axel ile açtı ve ardından üçlü Lutz attı. Üçlü flip-üçlü toeloop bağlantılı atlayışı ve zorluk derecesi dört olarak değer bulan iki dönüş ile devam eden Japon patenci, 77,35 ile bu sze9n en iyi kişisel kısa program puanın ı elde etti.

.

Kaori Sakamoto

.

2018 Kış Olimpiyatlarında bronz madalya kazanan Sakamoto, “Bugün en iyi performanslarımdan birini sergiledim ve bundan çok mutlu oldum. Bu sezona gelince, olumlu bir ruh hali içindeyim ve iyimser olmaya devam ediyorum. Geçen yıl bu ruh halinde değildim. Olimpiyat Oyunlarından sonra kendime yeni hedefler bulmaya çalışıyordum ve sonuçlardan memnun değildim. Bu yıl zihniyetimi değiştirdim ve daha aktif olmaya çalışıyorum. Bugünkü başarımın anahtarı performansıma çok odaklanmış olmamdır” dedi.

“Living for Love” şarkısı üzerine hazırlanan kısa programını sunan Hendrickx, ikili Axel, üçlü Lutz-üçlü toeloop kombinasyonu ve zorluk seviyesi dört olana adım dizileri yaptı.  Belçikalı patencinin üçlü flip’i hatalı oldu ver puan kaybetti.

.

Loena Hendrickx

.

Skate America Şampiyonu Hendrickx, “Daha iyisini yapabileceğimi biliyorum ama genel olarak burada kaymaktan gerçekten keyif aldım. Paten kaymayı seviyorum, bu yüzden mutluyum” dedi.

Geçen hafta Cuma günü antrenmanda bir sakatlık geçirdiğini açıklayan Hendrickx, “Üçlü Lutz yaparken yanlış şekilde buza düştüm. Hareket edemedim ve antrenmanı bıraktım. Fizyoterapiste göründüm. Burada yarışıp yarışamayacağımdan emin değildim. Ama Pazartesi günü antrenman yaptım ve her şey yolunda gitti” diye ekledi.

Pinzarrone, “W.E.” filminin müziklerinden “Charms” şarkısı eşliğinde sunduğu kısa programında sağlam bir performans sergiledi. Belçikalı genç patenci, ikili Axel, üçlü Rittberger ve eksik tur kabul edilen üçlü Lutz-üçlü toeloop bağlantılı atlayışı yaptı. İki kez ISU Grand Prix madalyası kazanan sporcu, 66,72 ile en iyi kişisel kısa program puanını aldı.

.

Nina Pinzarrone

.

16 yaşındaki Pinzarrone, “Hâlâ üzerinde çalışmam gereken bazı şeyler olduğunu biliyorum ve her yarışmada kendimi geliştirmek için çalışıyorum. Ülkemizi Finalde temsil etmek üzere Loena ile birlikte burada olmaktan ve Grand Prix Finalinde iki Belçikalı patenci olarak tarih yazmaktan gerçekten çok mutluyum. Bu gerçekten inanılmaz bir şey. Kendimizle gurur duyuyorum ve onunla birlikte kaydığım için mutluyum” dedi.

Japon Hana Yoshida dördüncü (60,65), Japon Rion Sumiyoshi beşinci (58,63), Amerikalı Isabeau Levito altıncı (56,53) oldu.

KADINLAR KISA PROGRAM SIRALAMASI

.

.

ÇİFTLER KISA PROGRAM

Kısa programda Almanya’nın yeni takımı Minerva Fabienne Hase/Nikita Volodin, yarışmanın favorisi olarak görülen Kanadalı Deanna Stellato-Dudek/Maxime Deschamps’ın önünde az bir farkla liderliği ele geçirdi. İtalya’dan Sara Conti/Niccolo Macii ise serbest programa üçüncü sırada giriyor.

.

Minerva Fabienne Hase & Nikita Volodin

.

“Stay” üzerine hazırlanan kısa programını sunan Hase/Volodin çifti, üçlü burgu, yan yana üçlü Salchow ve fırlatmalı üçlü Rittberger ile zorluk derecesi dört olarak belirlenen dört adet element sergiledi. Alman ikili, 72,56 ile en iyi kişisel kısa program puanını almayı başardı.

Dizinin son yarışması olan NHK Trophy’den hemen sonra Volodin’in hastalanmasının sebebiyle neredeyse finalden çekilecek konuma gelen çiftin performansı herkesi hayran bıraktı.

Hase, yarışmadan sonra şunları söyledi:

“Bu performansı hiç beklemiyorduk. NHK Trophy’den bu yana Pekin’deki ilk gerçek antrenmanı dün yaptık. Altı gün boyunca yoktu. Geri döndükten sonra ateşi çıktı ve hastalandı. Bu yüzden bugün bu şekilde kaymak çok heyecan verici oldu. Nikita’nın sonuna kadar zorlaması çok mutluyum ve onunla gurur duyuyorum” dedi. Volodin de “Fiziksel ve zihinsel olarak benim için çok zor oldu. Japonya’dan döndük ve Çin’e geldik. Çekilmeyi bile düşündük” diye konuştu.

.

Deanna Stellato-Dudek & Maxime Deschamps

.

Stellato-Dudek/Deschamps ikilisi, “Oxygène” eşliğinde sunduğu kısa programında canlı bir performans sergiledi ve üçlü burgu, yan yana üçlü toeloop ve fırlatmalı üçlü Rittberger yaptı. Ancak çiftin üçlü toeloop atlayışı ile fırlatmalı atlayışı sorunlu oldu.

Stellato-Dudek, şöyle konuştu:

“Tüm yıl boyunca bu kısa programla mücadele ettik. Bence bunu hiç iyi yapamadık ve bugün de farklı olmadı. Fırlatmalı atlayışta zorlandık, atlayışta zorlandık. Bunun dışında yine de oldukça iyi bir performanstı ama bu kadar çok hata yapamazsınız. Bu program çok hızlı, çok güçlü. Hızlı müzikle kaymak, daha yavaş müzikle kaymaktan çok daha zor. Çok iyi odaklanmak gerektiriyor. Daha yavaş müzikte ise biraz daha yumuşak… Dolayısıyla bu çok daha fazla çalışma ya da daha fazla hassasiyet gerektiriyor ve sinirleri harap ediyor!”

.

Sara Conti & Niccolo Macii

.

Conti/Macii ikilisi, “Cavalleria Rusticana” üzerine hazırlanan kısa programında üçlü burgu, fırlatmalı üçlü Rittberger ve yan yana üçlü Salchow yaptı. 2023 Avrupa şampiyonu ikili, 70,30 ile bu sezon en iyi kişisel kısa program puanını elde etti.

Macii, “Bugün her şey oldukça iyiydi. Üçlü Salchow, altı dakikalık ısınmada yaptığım gibi mükemmel değildi. Conti’nin her şeyi yapacağını biliyordum. Nihayet 70 puana ulaştığımız için mutluyuz” dedi.

Macar Maria Pavlova/Alexei Sviatchenko dördüncü (65,51), İtalyan Rebecca Ghilardi/Filippo Ambrosini beşinci (61,91), Kanadalı Lia Pereira/Trennt Michaud altıncı (61,78) oldu.

ÇİFTLER KISA PROGRAM SIRALAMASI

.

.

RİTM DANS

2023 Dünya Şampiyonları Amerikalı Madison Chock/Evan Bates ritm dansta İtalya’dan Charlene Guignard/Marco Fabbri ve Kanadalı Piper Gilles/Paul Poirier’nin neredeyse dört puan önünde rahat bir liderlik elde etti.

“Another One Bites the Dust”, “Who Wants to Live Forever” ve “I Want It All” şarkıları eşliğinde ritm dansını sunan Chock/Bates çifti, çok uyumlu twizzle adım dizisi, karmaşık adım dizileri ve dönmeli kaldırış ile dikkat çeken güçlü bir performans ortaya koydu.

.

Madison Chock & Evan Bates

.

2023 Dört Kıta Şampiyonu ikilinin twizzle, lift ve orta çizgi adım dizilerinin zorluk seviyesi dört üzerinden değerlendirildi. Chock/Bates çifti, 89,15 ile bu sezon en iyi kişisel ritm dans puanını aldı.

Bates, “Bu gece çok keyif aldık ve gerçekten de iyi kaydık. Bu etkinlik için iyi hazırlandık. Bu, kesinlikle şimdiye kadar sezonun en iyi performansı oldu” dedi. Chock ise “Önemli olan beklenti içinde olmamak. Biz iyi eğitildik. Ne yapmamız gerektiğini ve işimizi en iyi şekilde yerine getirmek için kendimizi nasıl hazırlamamız gerektiğini biliyoruz. Serbest dans için de sadece bunu yapacağız” diye konuştu.

Guignard/Fabbri, “Holding Out for a Hero” ve “Against All Odds” şarkıları eşliğinde sunduğu ritm dansında hızlı adım dizileri ve düz bir kaldırışla bezekli neşeli bir dans sergiledi. Çiftin iki element dördüncü seviye ve iki elementi de üçüncü seviye olarak değerlendirildi.

.

Charlene Guignard & Marco Fabbri

.

Fabbri, “Bizim için çok iyi bir performans oldu ve mutluyuz çünkü gece geç saatlerde kaymak her zaman tahmin edilemez. Antrenman yaparken o kadar geç saatlerde kaymaya alışık değiliz. Bu yüzden vücudunuzun ve zihninizin yarışmaya nasıl tepki vereceğini asla bilemezsiniz ama bu gece çok iyi bir performans oldu” dedi.

Gilles/Poirier’in “No More I Love Yous” ve “Addicted to Love” eşliğinse sunduğu ritm dansında zorluk derecesi dört olarak belirlenen twizzle ve dönmeli kaldırış ile zorluk derecesi üç olarak değerlendirilen kalıp dans adım dizisi sergiledi.

.

Piper Gilles & Paul Poirier

.

Poirier, “Çin Kupası’ndan bu yana canlılığı artırmak için bu programda pek çok değişiklik yaptık. Kayışımızla gurur duyuyoruz. Gerçekten her şeyimizi ortaya koyduk ve o anın tadını çıkardık. Her yarışma farklıdır ve etkinlikler arasında skorları karşılaştırmanın gerçekten zor olduğunu düşünüyoruz. Yarınki serbest dans öncesinde gerçekten iyi bir konumda olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

İngiliz Lilah Fear/Lewis Gibson dördüncü (76,74), Kanadalı Laurence Fournier Beaudry/Nikolaj Soerensen beşinci (74,82), Kanadalı Marjorie Lajoie/Zachary Lagha altıncı (74,74) oldu.

RİTM DANS SIRALAMASI

.

.

.

.

.

.

Yorum bırakın