ARTİSTİK BUZ PATENİ

Pelletier ve Le Gougne : 7 yıl sonra barışma…

Posted in Haberler by ursuspolaris on 22/10/2009

Salé/Pellettier – Love Story

Berezhnaya/Sikharulidze – Meditation

Trophée Eric Bompard yarışmalarının yapıldığı Paris’teki Bercy buz pateni salonu, yarışmaların yanısıra tarihî bir buluşmaya da sahne oldu.

sale_pelle_2002_olimp_marksPistte yarışmacılar mücadele ederken salonun koridorlarında beklenmedik biçimde gelişen buluşmanın kahramanları, 2002 Salt Lake City Kış Olimpiyatlarında altın madalya kazanan David Pelletier ile bu yarışmada ortaya çıkan skandalın baş aktörü Fransız hakemi Marie-Reine Le Gougne oldu.

Pelletier, Salt Lake City Olimpiyatlarından bu yana Le Gougne ile hiç karşılaşmamıştı. Trophée Bompard yarışmalarına CBC televizyonuna yarışmaları yorumlamak için gelen Pelletier, Bercy’nin koridorlarında Le Gougne’u gördüğünde önce onu tanımadı. Sonra onu farkedince yanına giderek bir-iki nezaket cümlesi sarfetti. Bunun üzerine Le Gougne da, “Eğer size zararım dokunduysa bütün samimiyetimle özür dilerim” dedi, gözleri hafifçe yaşararak…

Pelletier, gülümseyerek cevap verdi: “Gerçekte olup-bitenlerin kurbaı sizsiniz. Aynı zamanda kahraman da oldunuz. Gerçeği söyleme cesaretini gösterdiniz. Yoksa buz pateni evrim geçiremezdi. Size teşekkür etmemiz lâzım”.

Pelletier ve Le Gougne, yaklaşık 15 dakika süren bir sohbete daldı ve sonra öpüşerek ayrıldı.

Bütün hayatı buz pateniyle geçen Le Gougne, Salt Lake City skandalından sonra bir türlü toparlanamadı. Gelecek yıl Haziran ayında yapılacak Fransa Buz Sporları Federasyonu başkanlığı seçimlerinde aday olması bekleniyor.

Şimdiki federasyon başkanı Didier Gailhaguet ise skandalın etkisinden çabuk çıkarak yeniden federasyon başkanlığına seçilmişti.

Salé/Pelletier çifti, 2002 Olimpiyuatlarından sonra bir daha yarışmalara girmedi ve proefsyonelliği seçti. Çift, Aralık 2005’te evlendi.

2002 Kış Olimpiyatlarında Artistik Buz Pateni Çiftler yarışması serbest programında Jamie Salé/David Pelletier çifti, Love Story temalı programını hatasız denebilecek şekilde sunmuştu.

elena_anton_2002_olimp_fpRakipleri Rus  Elena Berezhnaya /Anton Sikharulizde çiftinden Sikharulidze, ikili axel’ın çıkışında hata yapmıştı. O dönemde eski 6.0 tam puan sistemiyle yapılan puanlamada Rus çifti, Kanadalı çifti geçerek altın madalya kazanmıştı. Dokuz hakemden beşi Rusları, dördü Kanadalıları birinci yapmıştı.

Puanların açıklanması sırasında Salé’nin gözyaşlarına boğulması ve ABD ve Kanada basınında kopan büyük gürültü sonucunda Kanada Buz Pateni Federasyonunun sonuca itiraz etmesiyle Uluslararası Paten Federasyonu ISU’nun açtığı soruşturma, önemli bir skandalı gün yüzüne çıkarmıştı.

Yarışmada hakemlik yapan Marie-Reine Le Gougne, Rus çifti Kanadalılar karşısında kayırması için kendisine baskı yapıldığını açıklamış, olaya Fransa Buz Sporları Federasyonu başkanı Didier Gailhauguet’nin de adı karışmıştı. Buz Dansı yarışmasında iddialı olan Fransız Marina Anissina/Gwendal Peizerat çiftini korumak amacıyla Fransız federasyonu böyle bir yola başvurmuştu.

Kanadalıların itirazı üzerine Salé/Pelletier çifti de ISU kararıyla birinci ilan edilmiş ve kendilerine gümüş madalya yerine altın madalya verilmişti. Böylece Olimpiyat tarihinde ilk kez bir yarışmada iki birinci çıkmıştı.

ISU’nun soruşturması sonunda Le Gougne ve Gailhaguet’nin üç yıl süreyle bütün ISU faaliyetlerine katılması yasaklanmıştı.

Bu skandal, yarışmalarda kullanılan asırlık 6.0 tam puan yöntemine dayanan puanlama sisteminin kökten değiştirilmesine yol açmış ve uzun çalışmalar sonunda 2004’ten itibaren bütün buz pateni yarışmalarında günümüzde kullanılmakta olan kümülatif puanlama sistemi uygulamaya sokulmuştu.

.

marie-reine1

Yorum bırakın