ARTİSTİK BUZ PATENİ

Atlayışlar, kaldırışlar, spiraller, seviyeler vs…

Posted in Genel Bilgiler by ursuspolaris on 13/02/2010

Toplam Elementler (Eleman) Puanı, bir programda bulunan her bir hareketin puanlarının toplamından oluşur.

Teklerde, Çiftlerde ve Buz Dansı’nda farklı “elementler” (hareketler) bulunur ve bunların her biri ait olduğu disipline özgüdür.

Atlayış ve fırlatmalı atlayış dışında her elemanın (hareketin) bir zorluk derecesi (seviyesi) vardır. Bu seviye, hareketlerin zorluğuna bağlı olarak belirlenir.

Atlayışlar ve fırlatmalı atlayışlar:

Erkeklerin, Kadınların ve Çiftlerin programlarında atlayışlar vardır. Çiftlere özgü olanları ise, fırlatmalı atlayışlardır. Yani erkek patenci, atlayışı yapabilmesi için eşini havaya atar.

Hangi disiplin olursa olsun, toplam altı atlayış vardır: Toeloop, salchow, rittberger (loop), flip, lutz ve axel… Bu atlayışlar üç farklı biçimde, bazıları da dört farklı biçimde yapılır. Bu atlayışların hepsi birli (havada bir tur), ikili (havada iki tur), üçlü (havada üç tur) yapılır. Toeloop ve salchow da dörtlü (havada dört tur) yapılabilmektedir.

.

.

Axel’ın diğerlerinden en önemli farkı, birli axel’ın 1,5, ikili axel’ın 2,5 ve üçlü axel’ın havada 3,5 tur dönülerek yapılmasıdır. Bu fark, axel’ın ileri doğru yapılan tek atlayış olması özelliğinden kaynaklanır. Patenci, buza geriye doğru iniş yapmak zorunda olduğu için havada fazladan yarım tur daha dönmek zorundadır. Bu nedenle, axel en zor atlayış olarak kabul edilir. Puanı da, diğer atlayışlardan daha yüksektir.

Liftler (kaldırışlar)

Çiftlerde ve Buz Dansı’nda liftler bulunur. Çiftlerde, “twist” (burgu) denilen ve fırlatmalı atlayıştan farklı lift de vardır. Burgu yaparken, erkek patenci, eşini havaya fırlatır, iki ya da üç tur havada kendi etrafında dönen kadın patenci, buza inişi sırasında eşi tarafından havada yakalanır ve buza yumuşak bir biçimde indirilir.

.

.

Buz Dansı’nda, bu disipline özgü liftler bulunur. Çiftlerdeki liftlerden çok farklıdır. Buz Dansı’nda kurallar gereği, erkek patenci, eşini başının üzerine daha yüksek bir seviyeye kaldıramaz. Bütün liftlerin de, yapılış tarzına göre belirlenen bir zorluk derecesi (seviyesi) vardır.

Spin (dönüş) ve adım/spiral dizileri

Bu elementler, her disiplinde mevcuttur ancak spiral dizisi sadece kadınlarda ve Çiftlerde bulunur. Çiftler spini, Çiftlere özgüdür, dans spini de Buz Dansı’na özgüdür. Bütün spinlerin ve adım/spiral dizilerinin zorluk derecesi vardır.

.

.

Ölüm spirali (girdabı)

Bu ürkütücü adı taşıyan hareket, Çiftlere özgüdür ve sadece bu disiplinde icra edilir. Erkek patencinin pateninin çeliğini buza saplayarak kendi ekseni etrafında dönerken eşini de elinden tutarak neredeyse buza yatmış biçimde döndürmesiyle yapılan spirale verilen addır. Ölüm spiralinin de zorluk dereceleri vardır.

.

.

Zorluk derecesi (seviyesi)

Seyirciler, yeni puanlama sisteminin uygulamaya konmasından sonra, patencilerin patenlerinin çeliğini tutmaya, eğik-bükük pozisyon almaya ve daha önce görülmeyen bazı farklı hareketleri yapmaya başladıklarını gördüler. Bütün bunların amacı, yaptıkları hareketin zorluk derecesini artırmaya ve daha yüksek puan almaya yöneliktir. Atlayış ve fırlatmalı atlayış olmayan her hareket için dört farklı zorluk derecesi (seviyesi) vardır.

.

.

Hareketin zorluk derecesi, hakemler tarafından değil, teknik uzman tarafından belirlenir. Patenciler, hareketin zorluk derecesini yükseltmek için, o harekete bazı “özellikler” ekler. Örneğin, bir patenci sit spin denilen çömelerek yapılan dönüş hareketini icra ederken paten çeliğinin dış kenarı üzerinde dönerken iç kenarı üzerinde dönmeye başlarsa (kenar değiştirme özelliği), bu dönüşün zorluk derecesi (seviyesi) 1’den 2’ye yükselmiş olur ve daha fazla puan getirir.

İlk dereceleri alan patencilerin yaptıkları hareketlerin zorluk derecesi genellikle 3 ya da 4 olur.

.

Yorum bırakın