ARTİSTİK BUZ PATENİ

2022 Pekin: Çiftler – Çinli Sui/Han Olimpiyat şampiyonu

Posted in 2022 Pekin by ursuspolaris on 19/02/2022

Sonuçlar için tıklayınız –

2022 Pekin Kış Olimpiyatları Artistik Buz Pateninde 19 Şubat Cumartesi günü yapılan Çiftler serbest program sonrasında Çinli Sui Wenjing/Han Cong ikilisi, Rus rakiplerini 0,63 puan farkla geçerek ve toplamda puanda dünya rekoru kırarak Olimpiyat şampiyonu oldu.

Kısa ve serbest program sonunda toplam 239,88 puan alan Sui/Han çiftini 239,25 puanla Rus Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov ve 237,71 puanla Rus Anastasia Mishina/Aleksandr Galliamov izledi.

Çiftlerde de madalyaların sahiplerini bulmasıyla Pekin Kış Olimpiyatları Artistik Patinaj yarışmaları sona erdi.

Kısa programda 84,41 puan alarak dünya rekoru kıran Sui/Han ikilisi, serbest programda da 155,47 puan alarak, toplam 239,88 puanla Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov çiftine ait olan 236,43 puanlık dünya rekorunu yeniledi.

Küçük bir hata dışında mükemmel bir performans sergileyen Sui/Han, 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatlarında da gümüş madalya almıştı.

.

Altın madalya kazanan Wenjing Sui & Cong Han (ortada) – Gümüş madalya kazanan Evgenia Tarasova & Vladimir Morozov (solda) – Bronz madalya kazanan Anastasia Mishina & Aleksandr Galliamov (sağda)

.

Art and Garfunkel’ın “Bridge Over Troubled Water” adlı şarkısı eşliğinde kayan çift programını tamamlayınca Sui, göz yaşlarına boğuldu.

Sui/Han’ın antrenörü Hongbo Zhao da partneri Shen Xue ile 2010 Vancouver Kış Olimpiyatlarında Çiftlerde şampiyon olmuştu.

2014 Kış Olimpiyatları Çiftler şampiyonu Maxim Trankov ile Kamila Valieva’nın antrenörü Eteri Tutberidze’nin öğrencileri olan 2018 Kış Olimpiyatları dördüncüsü Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov, 239,25 puanla gümüş madalya kazanırken, 0,63 puan farkla altın madalyayı kaçırmanın burukluğunu yaşadı.

.

Wenjing Sui & Cong Han

.

Rusya’nın duayen antrenörlerinden olan 80 yaşındaki Tamara Moskvina’nın öğrencileri olan 2021 Dünya şampiyonu Rus Anastasia Mishina/Aleksandr Galliamov da 237,71 puanla bronz madalyanın sahibi oldu.

Tamara Moskvina, tine Rusya’nın duayen antrenörlerinden Aldexei Mishin’le 1968 Kış Olimpiyatlarında beşinci, 1969 Dünya Şampiyonasında ikinci olmuştu.

Rus sporcuları 2018 Kış Olimpiyatlarında Çiftlerde madalya kazanamamıştı.

Madalya sayısı

“Rusya Olimpiyat Komitesi adı ve Olimpiyat bayrağı altında yarışan Rusya, Bireysel yarışmalarında 1 altın, 3 gümüş ve 1 bronz olmak üzere toplam 5 madalya ile en başarılı ülke oldu.

Toplam madalya sayısı bakımından 1 gümüş ve 2 bronz olmak üzere toplam 3 madalya ile Japonya ve 1 altın ve 1 bronz toplam 2 madalyayla da ABD izledi.  Çin Çiftlerde 1, Fransa da Buz Dansında 1 altın madalya elde etti.

Altın madalyalar ABD, Rusya, Çin ve Fransa arasında paylaşıldı.

.

Sui Wenjing & Han Cong

.

Rusya, bireysel yarışmalar öncesinde yapılan takım yarışmalarında 74 puanla birinci, ABD 65 puanla ikinci, Japonya 63 puanla üçüncü olmuştu.

Ancak Rus takımında, aralık ayındaki doping testi pozitif sonuç veren Kamila Valieva da yarışmış olması yüzünden Uluslararası Olimpiyat Komitesi madalya törenini doping soruşturması tamamlanıncaya kadar ertelemişti.

Takım yarışmalarında Kanada 53 puanla dördüncü, Çin de 50 puanla beşinci olmuştu.

ÇİFTLER

Kısa ve serbest programda birinci olan Çinli Sui Wenjing/Han Cong altın madalya kazandı.

Sui/Han ikilisi, “Bridge Over Troubled Water” üzerine hazırlanan serbest programına pek fazla rastlanmayan dörtlü burgu ile başladı. Ardından yan yana üçlü toeloop-ikili toeloop-ikili toeloop yapan Çin takımı, üçlü Salchow’yu eksik tur dönerek hata yaptı. Tek hatası bu olan iki kez Dünya şampiyonu çiftin bütün kaldırış ve dönüşlerinin zorluk derecesi dört olarak değerlendirildi. Sui/Han çifti ayrıca, fırlatmalı üçlü flip ile fırlatmalı üçlü salchow yaptı. Çift, 155,47 ile en yüksek serbest program puanını aldı.   

Teknik değerlendirmede elementlerin toplam temel değeri olan 56,70 üzerinden 78,61 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 76,86 puan alan Sui/Han çifti, toplam 155,47 bölüm puanıyla serbest programda birinci oldu. Kısa (32,70 üzerinden 45,96 + 38,45 = 84,41 puan) ve serbest program sonunda toplam 239,88 puan alan Sui/Han ikilisi, genel sıralamada birinci oldu ve altın madalya kazandı.

.

Evgenia Tarasova & Vladimir Morozov

.

Sui, “Hayalimin gerçeğe dönüşmesinden dolayı çok mutluyum. Böylesine muhteşem Olimpiyat Oyunlarına imza atan, en güzel mekânlarla antrenmanlarımıza destek veren vatanıma, antrenörüme, büyük ailemize ve bizi destekleyen herkese şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca televizyon karşısında çok şey yaşamış olan annelerime babalarımıza da teşekkür etmek istiyoruz” dedi.

Han da “Bugün gerçekten mutluyum. Dört yıllık bir hazırlıktan sonra nihayet Pekin 2022 Kış Olimpiyatlarında hayalimiz gerçek oldu. Ülkeme ve bugüne kadar bize yardımcı olan birçok insana teşekkür etmek istiyorum” diye ekledi.

Sui, 15 yıl önce, ilk kez bir araya geldiklerinde, ekibin kendilerinden pek bir şey beklenmediğini ve “çok şey” yaşadığını aktardı. Sui, “İnsanlar bizim bir çift zavallı olduğumuzu söylediler çünkü yapılarımız artistik patinaj için uygun değilmiş. Geleneksel olarak, erkeklerin uzun, kadınların ise minyon olması beklenir. Bu işin anahtarı, asla pes etmeme ruhudur. İkimizde de birçok sakatlık yaşadık ve birçok kişi bize çiftler için uygun olmadığımızı söyledi. Bu yüzden ilk başta bizim gelecek yokmuş gibi görünüyordu” diyerek sitemkâr konuştu.

.

Anastasia Mishina & Aleksandr Galliamov

.

Kısa ve serbest programda ikinci olan Rus Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov gümüş madalya kazandı.

Tarasova/Morozov ikilisi, Patrick Watson’ın “Lighthouse” adlı şarkısı üzerine hazırlanan serbest programında güçlü bir performans sergiledi. Hata affetmeyen bir programda Tarasova, yan yana üçlü Salchow’nun ve fırlatmalı üçlü Rittberger’in inişinde bocalarken, üçlü toeloop-ikili toeloop-ikili toeloop bağlantılı atayışı sorunsuzdu.

Dünya Şampiyonalarında iki kez gümüş madalya kazanan Rus takımı, zorluk seviyesi dört olarak belirlenen üçlü burgu ve çok iyi bir fırlatmalı üçlü flip sergiledi. Rus çifti, 155,00 ile en iyi serbest program puanını elde etti.

Teknik değerlendirmede elementlerin toplam temel değeri olan 57,80 üzerinden 76,01 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 76,99 puan alan Tarasova/Morozov ikilisi, toplam 155,00 bölüm puanıyla serbest programda ikinci oldu. Kısa (32,40 üzerinden 46,04 + 38,21 = 84,25 ve serbest program sonunda toplam 239,25 puan elde eden Tarasova/Morozov çifti, genel sıralamada ikinci oldu ve gümüş madalya kazandı.

Morozov, “Yapılan çalışmanın sonucu bu. Sezon boyunca gösterdiğimiz performansa baktığımızda hemen hemen her müsabakadan sonra düzenlemeler yaptık, bazı şeyleri değiştirdik. Hataları ve sorunları gördüğümüzde onları düzelttik. Amacımız her bir kayışı daha kararlı ve temiz bir versiyon haline getirmekti” dedi.

.

Aleksandra Boikova & Dmitrii Kozlovskii

.

Tarasova da Performansın sonunda sergiledikleri gösteriyle ilgili olarak, “Programın sonunda bitiş duruşunda, iyi iş çıkardığınızı, temiz bir şekilde kaydığınızı ve o anda bir duygu patlaması yaşadığınızı anlıyorsunuz. Her şeyin doğru zamanda olması mutluluktur. Onları içinde tutamazsın” diye konuştu.

Kısa ve serbest programda üçüncü olan Rus Anastasia Mishina/Aleksandr Galliamov bronz madalya kazandı.

Gergi Svidirov’un “The Snowstorm” adlı eseri eşliğinde kayan Mishina/Galliamov çifti, mükemmel olmasa da büyük hataların olmadığı bir serbest program sergiledi. 2021 Dünya şampiyonu ikili, yan yana üçlü Salchow-Euler-üçlü salchow ve üçlü toeloop ile fırlatmalı üçlü flip ve fırlatmalı üçlü Rittberger yaptı. Çiftin kaldırış, dönüş ve üçlü burgusunun zorluk seviyesi dört olarak belirlendi. Çift, ilk katıldığı Kış Olimpiyatlarında bronz madalya kazanmayı başardı.

Teknik değerlendirmede elementlerin toplam temel değeri olan 59,70 üzerinden 79,71 puan, bileşenler değerlendirmesinde de 75,24 puan alan Mishina/Galliamov çifti, toplam 154,95 bölüm puanıyla serbest programda üçüncü oldu. Kısa (32,80 üzerinden 44,95 + 37,81 = 82,76 puan) ve serbest program sonunda toplam 237,71 puan alan Mishina/Galliamov ikilisi, genel sıralamada üçüncü oldu ve bronz madalya kazandı.

Galliamov, “Gurur duyuyoruz. Bütün elementlimizi iyi yaptık. Bu bizim için büyük bir an, sadece ailelerimizi tekrar görebilmek ve burada başardıklarımızı gösterebilmek bizim için çok önemli ve heyecan verici” dedi.

Mishina da “Programı kaydığımızda ve tüm elementler iyi gittiğinde, her şeyi yaparsak, iyi yaparsak kazanacağımıza dair tanıdık bir his vardı içimizde. Serbest programda belki de bu şekilde yürümeyeceğini anladık ve her şeyi iyi yapmayı başardığımız için mutlu olmakla yetindik. Bir sporcu elinden gelen her şeyi yaparsa, hayâl kırıklığından ziyade mutluluk duyar. Çalışmaya devam edeceğiz. Üçüncülük bizi daha çok çalışmak için motive ediyor” diye konuştu.

Rus Aleksandra Boikova/Dmitrii Kozlovskii dördüncü (220,50), Çinli Peng/Jin beşinci (214,84), Amerikalı Alexa Knierim/Brandon Frazier altıncı (212,68) oldu.

ÇİFTLER SIRALAMASI

.

.

.

.

.

.

Yorum bırakın